Lehký piškotový dort se šlehačkou

Lehký piškotový dort se šlehačkou

Jednoduché piškotové těsto ve třech nadýchaných vrstvách plněné smetanou a čerstvým ovocem se hodí jako pohoštění při jakékoliv slavnostnější příležitosti. Je snadný na přípravu, vypadá přímo božsky a je ideální jako dětský narozeninový dort.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 290 g hladké mouky
  2. 2 lžičky prášku do pečiva
  3. ½ lžičky jedlé sody
  4. Lžička soli
  5. 170 g másla (změklého)
  6. 350 g moučkového cukru
  7. 5 bílků
  8. 120 g zakysané smetany
  9. Lžíce čistého vanilkového extraktu
  10. 240 ml plnotučného mléka

Na šlehačku

  1. 480 ml smetany ke šlehání
  2. 40 g moučkového cukru
  3. Lžička vanilkového extraktu
  4. ½ lžičky mandlového extraktu (nepovinné)
  5. 2 šálky čerstvého ovoce

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Tři dortové formy si vymažeme a vyložíme pečícím papírem (pokud máte jen jednu, tak třikrát opakujte bod s pečením)
  3. V míse si smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
  4. Poté si ve větší míse vyšleháme máslo s cukrem do krémové konzistence
  5. Když dosáhneme požadovaná konzistence tak po malých dávkách začneme přidávat bílky, zakysanou smetanu a vanilku
  6. Když je vše zašleháno, tak přidáme suché ingredience
  7. Do jednolitého těsta přiléváme mléko a šleháme do hladka, chceme, aby těsto bylo trochu hustější
  8. Těsto si rovnoměrně rozvážíme do forem a přendáme do trouby
  9. Korpusy pečeme 20 – 25 minut, kdy průběžně provádíme test špejlí
  10. Dorty necháme vychladnout
  11. Mezitím si připravíme šlehačku
  12. Mixérem si vyšleháme cukr se šlehačkou, mandlovým a vanilkovým extraktem
  13. Šlehačka by měla tvořit špičky, což je ideální konzistence pro zdobení
  14. Šlehačku použijeme hned, nebo jí zakryjeme folií a uložíme do lednice
  15. K sestavení dortu potřebujeme mít korpusy zcela vychladlé
  16. První korpus pomažeme třetinou šlehačky, posypeme bobulemi a přiklopíme druhým korpusem a postup opakujeme
  17. Na vrch třetí vrstvy namažeme zbylou šlehačku a ozdobíme zbylým ovocem

Před krájením a podáváním nechejte sestavený dort alespoň 2 hodiny až 1 den chladit. Chlad v lednici pomáhá šlehačce zhoustnout a krájení je pak čistější a jednodušší.

Nadýchaný piškotový korpus se šlehačkovým krémem.
Zdroj: dougheyed.com
Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.