Jednoduché piškotové těsto ve třech nadýchaných vrstvách plněné smetanou a čerstvým ovocem se hodí jako pohoštění při jakékoliv slavnostnější příležitosti. Je snadný na přípravu, vypadá přímo božsky a je ideální jako dětský narozeninový dort.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 290 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- Lžička soli
- 170 g másla (změklého)
- 350 g moučkového cukru
- 5 bílků
- 120 g zakysané smetany
- Lžíce čistého vanilkového extraktu
- 240 ml plnotučného mléka
Na šlehačku
- 480 ml smetany ke šlehání
- 40 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu (nepovinné)
- 2 šálky čerstvého ovoce
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Tři dortové formy si vymažeme a vyložíme pečícím papírem (pokud máte jen jednu, tak třikrát opakujte bod s pečením)
- V míse si smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
- Poté si ve větší míse vyšleháme máslo s cukrem do krémové konzistence
- Když dosáhneme požadovaná konzistence tak po malých dávkách začneme přidávat bílky, zakysanou smetanu a vanilku
- Když je vše zašleháno, tak přidáme suché ingredience
- Do jednolitého těsta přiléváme mléko a šleháme do hladka, chceme, aby těsto bylo trochu hustější
- Těsto si rovnoměrně rozvážíme do forem a přendáme do trouby
- Korpusy pečeme 20 – 25 minut, kdy průběžně provádíme test špejlí
- Dorty necháme vychladnout
- Mezitím si připravíme šlehačku
- Mixérem si vyšleháme cukr se šlehačkou, mandlovým a vanilkovým extraktem
- Šlehačka by měla tvořit špičky, což je ideální konzistence pro zdobení
- Šlehačku použijeme hned, nebo jí zakryjeme folií a uložíme do lednice
- K sestavení dortu potřebujeme mít korpusy zcela vychladlé
- První korpus pomažeme třetinou šlehačky, posypeme bobulemi a přiklopíme druhým korpusem a postup opakujeme
- Na vrch třetí vrstvy namažeme zbylou šlehačku a ozdobíme zbylým ovocem
Před krájením a podáváním nechejte sestavený dort alespoň 2 hodiny až 1 den chladit. Chlad v lednici pomáhá šlehačce zhoustnout a krájení je pak čistější a jednodušší.