Vyzkoušejte tento nejlepší mechový dort s mascarpone. Ozdobit jej můžete jakýmkoli ovocem jako třeba borůvkami nebo granátovým jablkem.
Ingredience na korpus
- 400 g čerstvého baby špenátu nebo mraženého listového špenátu
- 3 velká vejce
- 3/4 – 1 hrnek moučkového cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 2 hrnky hladké mouky
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
Ingredience na krém
- 250 ml smetany ke šlehání
- 125 g sýra mascarpone
- 1,5 lžičky moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového nebo citronového extraktu nebo citronové šťávy
Postup
- Předehřejte si troubu na 170°C a dortovou formu vyložte pečícím papírem.
- Pokud máte mražený listový špenát, nechte jej rozmrznout v sítku nad miskou, aby všechna voda okapala. Poté jej ještě vymačkejte, abyste všechnu vlhkost odstranili.
- Čerstvý baby špenát rozmíchejte v mixéru do jemného pyré.
- Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem do husté a nadýchané konzistence. Postupně přidávejte olej a šlehejte. Poté přidejte špenátové pyré, citronovou šťávu a kůru. Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Nakonec přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Vzniklé těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte 40-45 minut. Zkuste špejlí, zda je korpus hotový a poté nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém, a to tak, že ve velké míse ušleháte do tuha všechny suroviny.
- Vychladlý korpus na povrchu seřízněte do roviny. Odřezky si schovejte stranou, budete je potřebovat na zdobení dortu.
- Korpus rozřízněte vodorovně na dvě části. První vrstvu pomažte bohatou vrstvou krému a nechte si 3 lžíce, kterými potřete vršek dortu.
- Navrch rozdrobte odřezky, které jste si dali stranou. Nakonec dort ozdobte borůvkami a semínky granátového jablka. Dort nechte ztuhnout v lednici a podávejte.
Pokud je špenát vaší oblíbenou surovinou v jídelníčku, inspirujte se našimi recepty na palačinky se špenátem! Výborná snídaně i svačinka.