Výborný nadýchaný dort s jahodami, který se hodí k jakékoli příležitosti. Vychutnejte si ho i vy s rodinou u dobré kávy.
Ingredience na korpus
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 4 ks vajec
- 3 lžíce horké vody nebo mléka
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 40 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 500 g jahod
- marmeláda (na potření korpusu – jahodová, malinová, rybízová)
Postup
- Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 165°C.
- V míse ušlehejte vejce s cukrem a špetkou soli. Šlehejte asi 10 minut.
- Poté za stálého míchání přidejte 3 lžíce vody nebo mléka a šlehejte další 3 minuty.
- Poté přidejte prosátou mouku ve třech dávkách.
- Vzniklé těsto nalijte do připravené vystlané dortové formy a pečte 40-45 minut.
- Po upečení nechte zcela vychladnout a mezitím si připravte náplň.
- V míse smíchejte mascarpone se smetanou, vanilkou a cukrem a šlehejte, dokud směs nebude dostatečně pevná.
- Korpus rozkrojte na dvě části. První patro potřete marmeládou a trochou krému. Poklaďte nakrájené jahody a na ně znovu krém.
- Přiklopte druhou částí korpusu, potřete krémem a vršek ozdobte jahodami. A máte hotovo.