Kombinace pražené kukuřice a rajčat je naprosto luxusní a pár nakládaných chilli papriček to ještě vylepší. Tato polévka má mexickou příchuť a nejen milovníci této kuchyně si zaručeně pochutnají!
INGREDIENCE
- 5 lžic olivového oleje
- 10 g másla
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1,2 kg rajčat, nakrájených
- ½-1 lžička krupicového cukru (v případě potřeby – některá rajčata nejsou dost sladká)
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 1 kukuřičný klas
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 nakládané chilli papričky, nakrájené na kolečka
- několik snítek koriandru
POSTUP
- Na pánvi se silným dnem rozehřejeme 4 lžíce oleje a všechno máslo a restujeme cibuli s trochou soli, dokud nebude úplně měkká.
- Přidáme česnek a kmín a restujeme další 4 minuty.
- Vsypeme rajčata a přidáme cukr, pokud používáme.
- Znovu osolíme.
- Přikryjeme a vaříme na mírném ohni – neměli bychom přidávat žádnou vodu, protože z rajčat vyteče tekutina – asi 30 minut.
- Možná bude polévka potřebovat trochu déle.
- Necháme vychladnout.
- Předehřejeme troubu na 190 stupňů Celsia.
- Mezitím vložíme kukuřici, stojící na jednom konci, do malé zapékací formy.
- Ostrým nožem odřízneme jádra na proužky odshora dolů a pohybujeme se dokola.
- Okořeníme a přidáme 1 lžíci oleje.
- Do kukuřice vmícháme olej.
- Pečeme 15 minut, nebo dokud na některých jádrech nezůstanou zlaté skvrny, v polovině promíchneme.
- Polévku rozmixujeme na kaši v kuchyňském robotu.
- Protlačíme přes nylonové síto.
- Vmícháme smetanu a dochutíme kořením.
- Pokud chceme polévku řidší, přidáme více vody, ale po přidání znovu dochutíme.
- Polévku podáváme teplou nebo studenou, ozdobenou trochou zakysané smetany, praženou kukuřicí, nakládanými chilli papričkami a koriandrem.