Tyto vietnamské jarní závitky se podávají čerstvé a nesmažené. Jsou perfektním předkrmem nebo třeba lehkým letním jídlem. Nejlepší je podávat je s arašídovou omáčkou.
Ingredience na závitky
- 50-80g rýžových nudlí
- 1 čajová lžička sezamového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek natrhaného salátu
- 1 hrnek nakrájeného červeného zelí
- 2 střední mrkve nakrájené na proužky
- 2 mini (nezavařené) okurky, nakrájené na kousíčky
- 2 střední jalapeños, nakrájené na tenké plátky
- 1 jarní cibulka, nakrájená
- 1/4 hrnku hrubě nasekaného čerstvého koriandru
- 1/4 hrnku nahrubo nasekané čerstvé máty
- 8 listů rýžového papíru
Ingredience na arašídovou omáčku
- 1/3 hrnku arašídového másla
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 stroužky česneku, lisované
- Podle potřeby 2 až 3 lžíce vody
Postup
- Uvařte nudle dle návodu na obalu. Sceďte a opláchněte pod studenou vodou. Polijte je lžící sezamového oleje, posypte solí a dejte stranou.
- Rýžový papír dejte na talíř s teplou vodou asi na 10-15 sekund, aby se s ním dobře pracovalo. Poté jej položte na rovný povrch.
- V míse smíchejte jarní cibuli, koriandr, mátu.
- Na spodní stranu papíru položte pár kousků salátu, hrst rýžových nudlí, trochu zelí a několik proužků mrkve, okurky a jalapeňa, přičemž nechte u okraje asi 2 cm místo.
- Navrch ještě nasypejte bylinky, které jste si smíchali v misce.
- Přehněte spodní okraj směrem nahoru přes náplň a pokračujte v rolování, dokud nebudete u středu papíru. Přeložte boční strany směrem do středu a dokončete rolování.
- Opakujte se zbývajícími přísadami.
- Arašídovou omáčku připravíte tak, že v malé misce smícháte arašídové máslo, rýžový ocet, sójovou omáčku, med, sezamový olej a česnek. Dle potřeby přilijte 2-3 lžíce vody.
- Jarní závitky podávejte s arašídovou omáčkou.