Lepkavé sladké karamelizované vepřové maso doplněno salátem, mrkví, jarní cibulkou a okurkou, to vše zabaleno do rýžového papíru s nudlemi. Zní to jako ráj? Představte si k tomu ještě krémovou arašídovou omáčku!
Ingredience
Na omáčku:
- 1/4 šálku arašídového másla
- šťáva z 1 limetky
- 3 lžíce hoisin omáčky
- 1 drcený stroužek česneku
- 2 lžíce arašídového oleje
- nasekané arašídy (na ozdobu)
- sůl a pepř podle chuti
Na karamelizované vepřové maso:
- 1 vepřová panenka (asi 500 g)
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- sůl a pepř podle chuti
- 2 drcené stroužky česneku
- 1 čajová lžička sezamového oleje
Na letní závitky:
- 1 balení rýžového papíru
- 2 velké mrkve nakrájené na tenké tyčinky
- 1/2 okurky nakrájené na tenké tyčinky
- 4 nasekané jarní cibulky (zelené části)
- 1/2 listového salátu
- 120 g nudlí vermicelli
Postup
- Začněte tím, že přidáte přísady na omáčku (kromě nasekaných arašídů) do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
- Přendejte do servírovací misky, posypte nasekanými arašídy a vložte do chladničky, dokud omáčku nebudete potřebovat.
- Vepřové maso nakrájejte na kousky a odstraňte veškerý tuk / chrupavku.
- Přidejte cukr v rovnoměrné vrstvě na dno těžké pánve při středně nízké teplotě.
- Může trvat několik minut, než se něco stane, ale pokud se nic neděje po dobu asi 10 minut, trochu zvyšte teplotu.
- Pečlivě sledujte cukr.
- Jakmile rozteče a získá pěknou karamelovou barvu, přidejte vepřové maso a míchejte, dokud není obalené.
- Přidejte rybí omáčku, sůl a pepř a promíchejte.
- Zakryjte pánev a vařte asi dvě minuty.
- Přidejte česnek a sezamový olej a promíchejte.
- Vařte odkryté asi 20 minut a občas míchejte, dokud omáčka trochu nezredukuje a vepřové maso nezkaramelizuje v lahodné lepkavé sladké omáčce.
- Když je hotovo, přendejte na misku nebo talíř.
- Zatímco vepřové maso karamelizuje, je dobré začít krájet zeleninu a vařit nudle, abyste využili čas.
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké tyčinky.
- Okurku neloupejte a také nakrájejte na tenké tyčinky.
- Nasekejte zelené části jarních cibulek.
- Natrhejte salát na kousky.
- Odložte zeleninu stranou na talíř, aby byla připravená.
- Nudle trvá uvařit jen několik minut.
- Přidejte je do vroucí vody a postupujte podle pokynů na obalu.
- Sceďte a opláchněte pod studenou vodou, aby se rychleji ochladily.
- Až dokončíte výše uvedené kroky, konečně přijde čas na tvoření letních závitků.
- Naplňte velkou misku studenou vodou.
- Navlhčete kousek rýžového papíru a poté jej položte na povrch, na kterém budete závitky tvořit.
- Přidejte vermicelli, zeleninu a vepřové maso do horní třetiny rýžového papíru.
- Mírně přeložte boky a poté přeložte horní část tak, aby se jen dotýkala náplně.
- Rukou zatlačte náplň směrem k sobě.
- Mějte na paměti, že chcete, aby byly závitky poměrně pevné, ale pokud je budete rolovat příliš pevně, papír se roztrhá.
- Opakujte postup pro tolik závitků, na kolik máte náplň.
- Podávejte závitky s arašídovou omáčkou.
Podívejte se, jak rolky správně zarolovat na následujících fotkách: