Levandulovo-citronová bábovka

Levandulovo-citronová bábovka
Příprava: 20 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 10

Tato bábovka je díky čerstvé citronové kůře a sušeným pupenům levandule dokonale osvěžující, lehká a vláčná. Dokonalé letní občerstvení!

Co budete potřebovat

  • ½ šálku másla, pokojové teploty
  • 1 šálek cukru
  • 1 a ½ šálku hladké mouky
  • 2 velká vejce
  • ½ šálku podmáslí
  • 1/8 lžičky soli
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 1a ¼ lžičky sušené levandule
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 a ¼ lžičky sušených pupenů levandule

Na polevu:

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 lžičky podmáslí
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
  • Postříkejte 15 cm formu na bábovku olejem ve spreji.
  • Dejte stranou.
  • Do mixovací nádoby dejte máslo pokojové teploty.
  • Nasypte cukr do malé misky společně s citronovou kůrou.
  • Citronovou kůru a cukr mačkejte zadní částí lžíce, dokud cukr nebude mokrý a voňavý.
  • Přidejte cukrovou směs k máslu a šlehejte, dokud vám nezvikne světlá a nadýchaná směs, asi 3 minuty.
  • Přidávejte vejce jedno po druhém, dokud se úplně nezapracují.
  • Smíchejte podmáslí, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
  • V malé misce smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  • Vezměte sušené pupeny levandule a rozdrťte je konečky prstů v dlani.
  • Do směsi mouky přidejte sušenou levanduli i rozdrcené pupeny.
  • Zapněte mixér na nízkou rychlost a do máslové směsi střídavě přidávejte moučnou směs a směs podmáslí, počínaje a konče moučnou směsí, ve 3 přídavcích.
  • Nalijte těsto do připravené formy.
  • Zadní stranou stěrky těsto rovnoměrně uhlaďte.
  • Pečte 40-50 minut.
  • Zkontrolujte propečenost párátkem; mělo by vyjít čisté.
  • Nechte bábovku úplně vychladnout ve formě a poté vyndejte.
  • Připravte si polevu
  • Vyjměte bábovku z formy, když je úplně vychladlá.
  • Připravte si polevu a to tak, že smícháte moučkový cukr, podmáslí a čerstvou citronovou šťávu.
  • Míchejte, dokud nebude konzistence hladká.
  • Bábovku potřete polevou a servírujte.
Bábovka z citronu a levandule přelitá polevou.
www.ibakeheshoots.com

Připravili jsme si pro vás i další vynikající recepty na makové moučníky, kterým přijde na chuť snad každý!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.