Tato bábovka je díky čerstvé citronové kůře a sušeným pupenům levandule dokonale osvěžující, lehká a vláčná. Dokonalé letní občerstvení!
Co budete potřebovat
- ½ šálku másla, pokojové teploty
- 1 šálek cukru
- 1 a ½ šálku hladké mouky
- 2 velká vejce
- ½ šálku podmáslí
- 1/8 lžičky soli
- ¼ lžičky jedlé sody
- 1a ¼ lžičky sušené levandule
- kůra z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 a ¼ lžičky sušených pupenů levandule
Na polevu:
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 lžičky podmáslí
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Postříkejte 15 cm formu na bábovku olejem ve spreji.
- Dejte stranou.
- Do mixovací nádoby dejte máslo pokojové teploty.
- Nasypte cukr do malé misky společně s citronovou kůrou.
- Citronovou kůru a cukr mačkejte zadní částí lžíce, dokud cukr nebude mokrý a voňavý.
- Přidejte cukrovou směs k máslu a šlehejte, dokud vám nezvikne světlá a nadýchaná směs, asi 3 minuty.
- Přidávejte vejce jedno po druhém, dokud se úplně nezapracují.
- Smíchejte podmáslí, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
- V malé misce smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Vezměte sušené pupeny levandule a rozdrťte je konečky prstů v dlani.
- Do směsi mouky přidejte sušenou levanduli i rozdrcené pupeny.
- Zapněte mixér na nízkou rychlost a do máslové směsi střídavě přidávejte moučnou směs a směs podmáslí, počínaje a konče moučnou směsí, ve 3 přídavcích.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Zadní stranou stěrky těsto rovnoměrně uhlaďte.
- Pečte 40-50 minut.
- Zkontrolujte propečenost párátkem; mělo by vyjít čisté.
- Nechte bábovku úplně vychladnout ve formě a poté vyndejte.
- Připravte si polevu
- Vyjměte bábovku z formy, když je úplně vychladlá.
- Připravte si polevu a to tak, že smícháte moučkový cukr, podmáslí a čerstvou citronovou šťávu.
- Míchejte, dokud nebude konzistence hladká.
- Bábovku potřete polevou a servírujte.
Připravili jsme si pro vás i další vynikající recepty na makové moučníky, kterým přijde na chuť snad každý!