Libanonský dezert s pistáciemi

Libanonský dezert s pistáciemi

Tato tradiční libanonský recept na baklavu je oblíbená pochoutka po celém světě. Tato sladká pistáciová baklava je vyrobená pouze se zdravých surovin bez konzervantů a umělých dochucovadel.

Co budeme potřebovat

Na baklavu

  1. 200 g pistáciových oříšků (jemně nasekaných)
  2. 375 g ghí (nebo másla rozpuštěného)
  3. 450 g těsta na baklavu (těsto je možné koupit v obchodě nebo si ho vyrobit podle našeho receptu viz poslední článek textu)

Na sirup

  1. 85 g cukru
  2. 85 g medu
  3. 2 lžičky mleté skořice
  4. 2 lžičky citronové šťávy

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 150 stupňů
  2. Pekáč si vymažeme ghí máslem
  3. V misce si smícháme pistáciové oříšky a ½ ghí
  4. Vezmeme osm plátů těsta a navrstvíme ho do vymazané formy, přičemž každý plát průběžně potíráme rozpuštěným ghí máslem
  5. Asi ½ ořechové směsi rozetřeme těsto
  6. Směs přikryjeme dalšími 6 pláty těsta, každý potřený ghí máslem
  7. Přidáme zbývající ořechovou směs a položíme zbývající pláty těsta, každý plát opět potřený ghí
  8. Pomocí nože nakrájíme baklavu na malé kosočtverce
  9. Vložíme do trouby a pečeme 50 minut, dokud není baklava nahoře zlatohnědá
  10. Zatímco se baklava peče, smícháme si cukr, med, skořici a citronovou šťávu v malém hrnci
  11. Směs přivedeme k varu a cukr necháme úplně rozpustit
  12. Snížíme teplotu a směs necháme 5 minut vařit
  13. Před použitím necháme sirup zchladit na pokojovou teplotu
  14. Když je baklava hotová, vyndáme ji z trouby a necháme vychladnout
  15. Jakmile je sirup vlažný, pokapeme s ním rovnoměrně baklavu
  16. Baklavu necháme 6 až 8 hodin odležet, aby vsákla sirup
Dezert z křupavého vrstveného těsta plněný pistáciemi.
Zdroj: swankyrecipes.com

Zde se můžete podívat jak se správně má baklava balit (začátek 3:12), pokud z ní tvoříme rolky. Zároveň se ale nic nestane pokud se rozhodnete rolky ubalit klasickým způsobem, a to bez použití dřevěné tyčky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.