Tato tradiční libanonský recept na baklavu je oblíbená pochoutka po celém světě. Tato sladká pistáciová baklava je vyrobená pouze se zdravých surovin bez konzervantů a umělých dochucovadel.
Co budeme potřebovat
Na baklavu
- 200 g pistáciových oříšků (jemně nasekaných)
- 375 g ghí (nebo másla rozpuštěného)
- 450 g těsta na baklavu (těsto je možné koupit v obchodě nebo si ho vyrobit podle našeho receptu viz poslední článek textu)
Na sirup
- 85 g cukru
- 85 g medu
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky citronové šťávy
Postup
- Troubu předehřejeme na 150 stupňů
- Pekáč si vymažeme ghí máslem
- V misce si smícháme pistáciové oříšky a ½ ghí
- Vezmeme osm plátů těsta a navrstvíme ho do vymazané formy, přičemž každý plát průběžně potíráme rozpuštěným ghí máslem
- Asi ½ ořechové směsi rozetřeme těsto
- Směs přikryjeme dalšími 6 pláty těsta, každý potřený ghí máslem
- Přidáme zbývající ořechovou směs a položíme zbývající pláty těsta, každý plát opět potřený ghí
- Pomocí nože nakrájíme baklavu na malé kosočtverce
- Vložíme do trouby a pečeme 50 minut, dokud není baklava nahoře zlatohnědá
- Zatímco se baklava peče, smícháme si cukr, med, skořici a citronovou šťávu v malém hrnci
- Směs přivedeme k varu a cukr necháme úplně rozpustit
- Snížíme teplotu a směs necháme 5 minut vařit
- Před použitím necháme sirup zchladit na pokojovou teplotu
- Když je baklava hotová, vyndáme ji z trouby a necháme vychladnout
- Jakmile je sirup vlažný, pokapeme s ním rovnoměrně baklavu
- Baklavu necháme 6 až 8 hodin odležet, aby vsákla sirup
Zde se můžete podívat jak se správně má baklava balit (začátek 3:12), pokud z ní tvoříme rolky. Zároveň se ale nic nestane pokud se rozhodnete rolky ubalit klasickým způsobem, a to bez použití dřevěné tyčky.