Mnozí toto ovoce zavrhují, protože je hodně tuhé. To je sice pravda, ale to neznamená, že si jej nemůžeme vychutnat v různých podobách. Faktem je, že má úžasnou vůni a hřejivou chuť, jen se do něj nemůžeme zakousnout jako třeba do šťavnatého jablka.
Ingredience:
- 2 velké kdoule
- 1 hrnek cukru
- 1 hrst okvětních lístků růže
- 1 tyčinka skořice
- Vodka nebo brandy na doplnění lahve
Postup:
- Omyjeme kdoule a odstraníme vnější chmýří měkkým hadříkem.
- Všechny kdoule musí mít sytě žlutou barvu. Nesmí být zelené, protože takové jsou téměř bez chuti.
- Kdoule nastrouháme do čtvrtlitrové sklenice. Navrch dáme cukr, okvětní lístky růží a tyčinku skořice.
- Nádobu poté naplníme vodkou nebo brandy tak, aby hladina dosahovala cca 1 cm od hrdla.
- Sklenici důkladně uzavřeme a co nejvíce protřepeme.
- Umístíme ji na chladné tmavé místo, kde jí necháme 2–3 měsíce vyluhovat.
- Nezapomeneme sklenici aspoň dvakrát až třikrát týdně protřepat.