Lilek plněný mletým masem, bulgurem a piniovými oříšky

Lilek plněný mletým masem, bulgurem a piniovými oříšky
Příprava: 20 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 2

Zapečte si lilek s kořeněným hovězím masem, bulgurem a piniovými oříšky, je to delikatesa! Tento pokrm je vydatný a jako příloha vám k němu stačí pouze salát, případně pita chléb.

Ingredience

  • 2 velké lilky, rozpůlené
  • sůl dle chuti
  • extra panenský olivový olej
  • 1 střední žlutá cibule, nakrájená
  • 2 velké stroužky česneku, nasekané
  • 350 g libového mletého hovězího masa (můžete použít i mleté ​​krůtí nebo jehněčí maso)
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • ¼ šálku jemného bulguru, namočeného  v ¼ šálku horké vody na 10 minut, poté scezeného (bulgur musí být extra jemný)
  • ½ šálku nasekané čerstvé petrželky
  • ¼ šálku opečených piniových oříšků
  • 1 plechovka rajčatové omáčky (425 ml)
  • 1 šálek vody
  • 1 červená cibule, nakrájená na kroužky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220°C.
  2. Umístěte lilek dužinou nahoru na velký tác.
  3. Dužinu posypte solí a nechte 20 minut odstát, aby lilek „vypotil“ hořkou šťávu.
  4. Nad dřezem lilek jemně vymačkejte.
  5. Pořádně ho otřete.
  6. Plech vyložte alobalem a lehce naolejujte.
  7. Do dužiny lilku vyřízněte 3 zářezy nebo mělké čáry a poté je potřete olivovým olejem.
  8. Položte na připravený tác slupkou nahoru.
  9. Vršek pokapejte ještě extra panenským olivovým olejem.
  10. Pečte ve vyhřáté troubě 30 minut nebo dokud dužina nezměkne a nezhnědne (ale nespálí se).
  11. Zatímco se lilek peče, připravte si masovou směs.
  12. Ve velké těžké pánvi rozehřejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje.
  13. Přidejte mleté ​​hovězí maso, cibuli a česnek.
  14. Restujte hovězí směs, dokud nebude úplně propečená.
  15. Ochuťte solí a pepřem, ½ lžičkou nového koření a ½ lžičkou mleté ​​skořice.
  16. Sundejte ze sporáku.
  17. Z bulguru vymačkejte přebytečnou vodu a poté přidejte do masové směsi.
  18. Přidejte nasekanou petrželku a piniové oříšky.
  19. Směs pořádně promíchejte.
  20. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  21. Když je lilek hotový, vyjměte ho z trouby a krátce odstavte.
  22. Snižte teplotu trouby na 190°C.
  23. V misce smíchejte rajčatovou omáčku, vodu a zbytek skořice a nového koření.
  24. Na dno zapékací misky položte plátky červené cibule a nalijte na ni ½ směsi rajčatové omáčky.
  25. Navrch položte pečený lilek.
  26. Zadní stranou lžíce jemně zatlačte dužinu lilku dolů, aby se vytvořilo místo pro masovou náplň.
  27. Lžící naplňte směsí lilky a zalijte zbylou rajčatovou omáčkou.
  28. Zakryjte alobalem.
  29. Pečte po dobu 20 až 25 minut.
  30. Podávejte teplé, přelité Tzataziki nebo obyčejným jogurtem.
Zapčený lilek s kořeněným hovězím masem, bulgurem a piniovými oříšky.
www.themediterraneandish.com

Pojďme se společně podívat i na další recepty ze zapečené cukety! Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude chutná a zdravá pochoutka.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.