Snad každý z nás miluje linecké cukroví. A co teprve, když ho naplníte domácí marmeládou z pomerančů! Nejen že krásně chutná, ale i luxusně vypadá. Skvěle vám tak ozdobí vaši vánoční tabuli.
INGREDIENCE
Na pomerančovou marmeládu:
- 2 velké pomeranče
- 1 citron
- 2 šálky vody
- 450 g cukru
- 60 ml likéru Cointreau nebo jiného likéru s pomerančovou příchutí
Na linecké cukroví:
- 1 šálek pražených mandlí
- 1/2 šálku kukuřičného škrobu
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku másla, změklého
- 1 šálek moučkového cukru plus navíc na posypání
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vrchovatá lžička pomerančové kůry
- 3/4 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 šálek domácí pomerančové marmelády
POSTUP
Na pomerančovou marmeládu:
- Odřízneme horní a spodní část z pomeranče (asi 0,5 cm).
- Nakrájíme pomeranče svisle na proužky tenké 0,3 cm.
- Každý plátek pomeranče nakrájíme na malé měsíčky.
- Citron oloupeme a odšťavníme.
- Smícháme měsíčky pomeranče a citronovou kůru a šťávu ve velkém hrnci se 2 šálky vody.
- Směs přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
- Přiklopíme poklicí, ale nezapomeneme směs často míchat.
- Snížíme plamen na mírný a vaříme 40 minut pod pokličkou.
- Opět směs často mícháme.
- Vmícháme cukr a pomerančový likér a zvýšíme teplotu, aby se směs rychle uvařila, nebo dokud nedosáhne 104 stupňů Celsia.
- Když dosáhne požadované teploty, můžeme mírně snížit teplotu a vařit za stálého míchání 10 minut.
- Směs chladnutím (po odstavení z plotny) mírně zhoustne, ale pokud se nám bude zdát příliš řídká, vaříme ji o něco déle.
- Pokud se nám naopak zdá, že je příliš hustá, přidáme během vaření trochu pomerančové šťávy.
- Sundáme marmeládu z ohně a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu.
- Po vychladnutí směs pomocí ponorného mixéru opatrně rozmixujeme.
- Marmeládu dáme do čistých sklenic, uzavřeme je víčkem a dáme do lednice.
Na linecké cukroví:
- Přidáme mandle a kukuřičný škrob do kuchyňského robotu a pulzujeme, dokud nejsou mandle jemně mleté.
- Směs přendáme do velké mísy a přidáme mouku.
- Šleháme, aby se vše spojilo a dáme stranou.
- Nyní do mixéru přidáme máslo a 1 šálek moučkového cukru.
- Mícháme na nízkou rychlost, dokud se vše nespojí.
- Zvýšíme na vysokou rychlost a mícháme asi 2 minuty.
- Gumovou stěrkou oškrábeme stěny misky.
- Snížíme rychlost na střední a přidáme vanilku, pomerančovou kůru, sůl a vejce.
- Mixujeme asi minutu.
- Snížíme rychlost na minimum a po troškách přidáváme směs mandlové mouky.
- Těsto vyjmeme z mixéru a rozdělíme ho na 4 části.
- Z těsta vytvarujeme kotouče, každý zabalíme do plastové fólie a dáme na několik hodin do lednice.
- Když jste připraveni na pečení, vyjmeme těsto z lednice a necháme ho asi 15 minut odležet.
- Předehřejem troubu na 160 stupňů Celsia a vyložíme 2 plechy pečicím papírem.
- Lehce pomoučíme plochý pracovní povrch a těsto rozválíme tak, aby bylo silné asi 0,3 cm.
- Budeme potřebovat dvě vykrajovátka na cukroví – větší a menší, abychom vytvořili „okénko“ pro horní sušenku.
- Vykrajovátka použijeme kulatá nebo různě tvarovaná o průměru asi 5 cm a vykrájíme co nejvíce sušenek.
- Potom použijeme menší vykrajovátko, velké asi 3 cm, a vyřízneme okénka u poloviny sušenek.
- Opatrně přendáme na vymazané plechy.
- Pečeme 10 až 15 minut (v závislosti na velikosti sušenek), nebo dokud okraje sušenek nezačnou lehce zlátnout.
- Sušenky přesuneme na chladicí mřížku.
- Když sušenky úplně vychladnou, použijte síto nebo cedník k posypání cukroví s okénkem moučkovým cukrem.
- Na sušenky bez okénka rozetřeme jen necelou lžičku marmelády.
- Na to položíme sušenky s okénkem, abychom vytvořili ,,sendvič“.
- Užijte si to!