Linecké cukroví plněné domácí pomerančovou marmeládou

Linecké cukroví plněné domácí pomerančovou marmeládou
Příprava: 70 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 4

Snad každý z nás miluje linecké cukroví. A co teprve, když ho naplníte domácí marmeládou z pomerančů! Nejen že krásně chutná, ale i luxusně vypadá. Skvěle vám tak ozdobí vaši vánoční tabuli.

INGREDIENCE

Na pomerančovou marmeládu:

  • 2 velké pomeranče
  • 1 citron
  • 2 šálky vody
  • 450 g cukru
  • 60 ml likéru Cointreau nebo jiného likéru s pomerančovou příchutí

Na linecké cukroví:

  • 1 šálek pražených mandlí
  • 1/2 šálku kukuřičného škrobu
  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku másla, změklého
  • 1 šálek moučkového cukru plus navíc na posypání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vrchovatá lžička pomerančové kůry
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 šálek domácí pomerančové marmelády

POSTUP

Na pomerančovou marmeládu:

  • Odřízneme horní a spodní část z pomeranče (asi 0,5 cm).
  • Nakrájíme pomeranče svisle na proužky tenké 0,3 cm.
  • Každý plátek pomeranče nakrájíme na malé měsíčky.
  • Citron oloupeme a odšťavníme.
  • Smícháme měsíčky pomeranče a citronovou kůru a šťávu ve velkém hrnci se 2 šálky vody.
  • Směs přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
  • Přiklopíme poklicí, ale nezapomeneme směs často míchat.
  • Snížíme plamen na mírný a vaříme 40 minut pod pokličkou.
  • Opět směs často mícháme.
  • Vmícháme cukr a pomerančový likér a zvýšíme teplotu, aby se směs rychle uvařila, nebo dokud nedosáhne 104 stupňů Celsia.
  • Když dosáhne požadované teploty, můžeme mírně snížit teplotu a vařit za stálého míchání 10 minut.
  • Směs chladnutím (po odstavení z plotny) mírně zhoustne, ale pokud se nám bude zdát příliš řídká, vaříme ji o něco déle.
  • Pokud se nám naopak zdá, že je příliš hustá, přidáme během vaření trochu pomerančové šťávy.
  • Sundáme marmeládu z ohně a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Po vychladnutí směs pomocí ponorného mixéru opatrně rozmixujeme.
  • Marmeládu dáme do čistých sklenic, uzavřeme je víčkem a dáme do lednice.

Na linecké cukroví:

  • Přidáme mandle a kukuřičný škrob do kuchyňského robotu a pulzujeme, dokud nejsou mandle jemně mleté.
  • Směs přendáme do velké mísy a přidáme mouku.
  • Šleháme, aby se vše spojilo a dáme stranou.
  • Nyní do mixéru přidáme máslo a 1 šálek moučkového cukru.
  • Mícháme na nízkou rychlost, dokud se vše nespojí.
  • Zvýšíme na vysokou rychlost a mícháme asi 2 minuty.
  • Gumovou stěrkou oškrábeme stěny misky.
  • Snížíme rychlost na střední a přidáme vanilku, pomerančovou kůru, sůl a vejce.
  • Mixujeme asi minutu.
  • Snížíme rychlost na minimum a po troškách přidáváme směs mandlové mouky.
  • Těsto vyjmeme z mixéru a rozdělíme ho na 4 části.
  • Z těsta vytvarujeme kotouče, každý zabalíme do plastové fólie a dáme na několik hodin do lednice.
  • Když jste připraveni na pečení, vyjmeme těsto z lednice a necháme ho asi 15 minut odležet.
  • Předehřejem troubu na 160 stupňů Celsia a vyložíme 2 plechy pečicím papírem.
  • Lehce pomoučíme plochý pracovní povrch a těsto rozválíme tak, aby bylo silné asi 0,3 cm.
  • Budeme potřebovat dvě vykrajovátka na cukroví – větší a menší, abychom vytvořili „okénko“ pro horní sušenku.
  • Vykrajovátka použijeme kulatá nebo různě tvarovaná o průměru asi 5 cm a vykrájíme co nejvíce sušenek.
  • Potom použijeme menší vykrajovátko, velké asi 3 cm, a vyřízneme okénka u poloviny sušenek.
  • Opatrně přendáme na vymazané plechy.
  • Pečeme 10 až 15 minut (v závislosti na velikosti sušenek), nebo dokud okraje sušenek nezačnou lehce zlátnout.
  • Sušenky přesuneme na chladicí mřížku.
  • Když sušenky úplně vychladnou, použijte síto nebo cedník k posypání cukroví s okénkem moučkovým cukrem.
  • Na sušenky bez okénka rozetřeme jen necelou lžičku marmelády.
  • Na to položíme sušenky s okénkem, abychom vytvořili ,,sendvič“.
  • Užijte si to!
Cukroví plněné pomerančovou marmeládou na talířku.
www.azgrabaplate.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.