Linecké cukroví ze žitné mouky

Linecké cukroví ze žitné mouky
Příprava: 40 minut Vaření: 24 minut Počet porcí: 20

Linecké patří k neoblíbenějším druhům vánočního pečiva. Přesvědčte se, že to platí i pro jeho žitnou variantu!

Ingredience:

  • 1 šálek žitné mouky
  • 3/4 šálku mandlové mouky
  • 3/4 šálku másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 žloutek
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • džem na slepení dle vlastních preferencí
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Máslo, cukr a citronovou kůru společně vyšlehejte.
  2. Přidejte žloutek, vanilkový a mandlový extrakt a šlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  3. V misce si smíchejte žitnou mouku, mandlovou mouku, skořici a sůl.
  4. Tuto směs následně přidejte k vaječné směsi a důkladně promíchejte.
  5. Směs vypracujte v těsto.
  6. Těsto rozdělte na polovinu a každou část zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce ztuhnout asi hodinu.
  7. Na válu rozválejte první část těsta na placku o tloušťce asi půl centimetru.
  8. Pomocí vykrajovátek z těsta vykrájejte jednotlivé tvary a položte je na plech vystlaný pečicím papírem.
  9. Stejný postup opakujte i s druhou částí těsta.
  10. Jakmile jsou všechny tvary vykrájené, rozdělte je na spodní a vrchní části. Pomocí menšího vykrajovátka vykrojte otvory ve středech vrchních částí cukroví.
  11. Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 10-12 minut, dokud okraje nezačnou hnědnout.
  12. Po vychladnutí vánoční cukroví ze žitné mouky slepte pomocí džemu a posypejte moučkovým cukrem.
Linecké cukroví s žitnou moukou
zdroj: withthegrains.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.