Linecké patří k neoblíbenějším druhům vánočního pečiva. Přesvědčte se, že to platí i pro jeho žitnou variantu!
Ingredience:
- 1 šálek žitné mouky
- 3/4 šálku mandlové mouky
- 3/4 šálku másla
- 1/2 šálku cukru
- 1 žloutek
- citronová kůra z 1 citronu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky soli
- džem na slepení dle vlastních preferencí
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Máslo, cukr a citronovou kůru společně vyšlehejte.
- Přidejte žloutek, vanilkový a mandlový extrakt a šlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- V misce si smíchejte žitnou mouku, mandlovou mouku, skořici a sůl.
- Tuto směs následně přidejte k vaječné směsi a důkladně promíchejte.
- Směs vypracujte v těsto.
- Těsto rozdělte na polovinu a každou část zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce ztuhnout asi hodinu.
- Na válu rozválejte první část těsta na placku o tloušťce asi půl centimetru.
- Pomocí vykrajovátek z těsta vykrájejte jednotlivé tvary a položte je na plech vystlaný pečicím papírem.
- Stejný postup opakujte i s druhou částí těsta.
- Jakmile jsou všechny tvary vykrájené, rozdělte je na spodní a vrchní části. Pomocí menšího vykrajovátka vykrojte otvory ve středech vrchních částí cukroví.
- Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 10-12 minut, dokud okraje nezačnou hnědnout.
- Po vychladnutí vánoční cukroví ze žitné mouky slepte pomocí džemu a posypejte moučkovým cukrem.