Věděli jste, že linecké cukroví nepochází z rakouského města Linec? V rakouském městečku se totiž peče pouze tradiční linecký koláč, nikoliv linecké cukroví jako u nás.
Ať už je tedy původ jakýkoliv, linecké cukroví se připravuje v mnoha variantách. Upéct si můžete kromě kakaové a medové verze také dia linecké cukroví, a to podle následujícího receptu.
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla pokojové teploty
- 1/4 hrnku erythritolu nebo stévie
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 3 lžíce žluté či bílé kukuřičné mouky
- rybízová marmeláda pro diabetiky
POSTUP
- V misce si ušlehejte máslo.
- Přidejte k němu erythritol či stévii, prášek do pečiva a špetku soli.
- Šlehejte suroviny tak dlouho, dokud se dokonale nespojí dohromady.
- Dále přidejte do těsta olej, vejce a vanilku.
- Ještě chvíli těsto šlehejte.
- Postupně přidávejte mouku, a to jak hladkou, tak i kukuřičnou.
- V tomto okamžiku už mixér odložte stranou a hněťte těsto rukama.
- Jakmile máte dobře propracované těsto, rozdělejte si ho na dvě poloviny.
- Obě části těsta zabalte do potravinové folie a dejte do lednice na alespoň dvě až tři hodiny.
- Troubu si předehřejte na 180 °C a vytáhněte těsto z lednice.
- Z každé části vyválejte plát a vyřežte z něj například kolečka (tvar záleží na vás).
- V polovině koleček udělejte ještě otvor uprostřed.
- Dia linecké cukroví naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na zhruba 5 minut do trouby.
- Jakmile začnou okraje cukroví hnědnout, vytáhněte ho.
- Linecké nechejte vychladnout, a potom natřete kolečka, která nemají uprostřed otvor, rybízovou (klidně i jakoukoliv jinou) marmeládou a přilepte na ně kolečka s otvorem.
Máme pro vás i další zdravé recepty na cukroví na Vánoce bez cukru v 7 lahodných variantách!