Lehký, svěží a velmi jednoduchý – přesně takový je tento typ koláče.
Budete potřebovat:
- 250 gramů hladké mouky
- 150 gramů moučkového cukru
- 150 gramů másla
- 1 vejce
- 100 gramů pražených lískových ořechů
- špetka vanilky, citronové kůry, skořice a mletého hřebíčku
- 10 gramů kypřícího prášku do pečiva
- 300 gramů borůvkového džemu
- 1 menší hrnek plátků mandlí
Postup přípravy:
- Máslo s cukrem utřete a přidejte prosátou mouku, ořechy, vejce, koření a prášek do pečiva.
- Všechno uhněťte v nelepivé a tuhé těsto, které vložte do lednice alespoň na půl hodiny.
- Tři čtvrtiny těsta rozválejte asi na 1,5 centimetru vysoký plát, který opatrně přeneste do formy na koláč – průměr formy 22 centimetrů.
- Na těsto natřete borůvkový džem.
- Ze zbylého těsta vyválejte plát, ze kterého vykrojte pásky, které položte na koláč tak, aby připomínaly mřížku.
- Tyto pásky potřete vejcem a celý koláč zasypte plátky mandlí.
- Koláč vložte do předem předehřáté trouby a pečte při teplotě 190 stupňů asi 40 minut.