Linecký koláč s borůvkami

Linecký koláč s borůvkami

Lehký, svěží a velmi jednoduchý – přesně takový je tento typ koláče.

Budete potřebovat:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 150 gramů másla
  • 1 vejce
  • 100 gramů pražených lískových ořechů
  • špetka vanilky, citronové kůry, skořice a mletého hřebíčku
  • 10 gramů kypřícího prášku do pečiva
  • 300 gramů borůvkového džemu
  • 1 menší hrnek plátků mandlí

Postup přípravy:

  • Máslo s cukrem utřete a přidejte prosátou mouku, ořechy, vejce, koření a prášek do pečiva.
  • Všechno uhněťte v nelepivé a tuhé těsto, které vložte do lednice alespoň na půl hodiny.
  • Tři čtvrtiny těsta rozválejte asi na 1,5 centimetru vysoký plát, který opatrně přeneste do formy na koláč – průměr formy 22 centimetrů.
  • Na těsto natřete borůvkový džem.
  • Ze zbylého těsta vyválejte plát, ze kterého vykrojte pásky, které položte na koláč tak, aby připomínaly mřížku.
  • Tyto pásky potřete vejcem a celý koláč zasypte plátky mandlí.
  • Koláč vložte do předem předehřáté trouby a pečte při teplotě 190 stupňů asi 40 minut.
borůvkový koláč z lineckého těsta pokrytý lineckými pláty
Zdroj foto: taste.com.au

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.