Základní mřížkový koláč s jahodovým džemem, který určitě znáte a pokud ne, měli byste to napravit, protože je to neskutečná dobrota a ještě ke všemu skvěle vypadá! Potěšte svoji návštěvu tímto skvělým moučníkem.
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 30 g cukru krupice
- 220 g studeného másla nakrájeného na kostky
- cca 60 ml studené vody
- špetka soli
- 250 g jahodového džemu
Postup
- Sypké suroviny promíchejte v míse a přidejte máslo nakrájené na kostičky a propracujte.
- Po částech přilévejte postupně vodu a vypracovávajte hladké těsto.
- Propracované těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu ztuhnout do ledničky.
- Asi ¼ vychlazeného těsta si dejte stranou, později z něj vytvarujete mřížku.
- Zbytek vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku cca 5 mm a přendejte do kulaté formy (vymazané máslem), prsty ho jemně vtlačte a přečnívající okraje odřízněte.
- Těsto propíchejte vidličkou a potřete džemem.
- Ze zbylého těsta vyválejte placku.
- Krájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe na náplň.
- Potřete žloutkem a pečte v předehřáté troubě na 170°C asi tak 35 – 40 minut.
- Před krájením koláč nechte vychladnout.