Tento veganský recept na domácí máslo z lískových oříšků a kakaa povyšuje ořechová másla na úplně jinou úroveň! Přesvědčte se sami.
Co budete potřebovat
- 2 šálky pražených lískových ořechů
- 2 lžíce kakaového prášku
- ⅓ šálku kokosového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ⅛ lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 163°C.
- Dejte rošt do středu trouby.
- Lískové ořechy rozprostřete v jedné vrstvě na nevymaštěný plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě asi 12–15 minut, nebo dokud se ořechy nerozvoní, jejich slupky zhnědnou a nezačnou se dělit a praskat.
- Během pečení s plechem občas zatřeste.
- Teplé lískové ořechy zabalte do čisté utěrky na 5-10 minut.
- Poté z nich pomocí utěrky setřete slupky.
- Takto připravené ořišky dejte do kuchyňského robotu a mixujte při nízké rychlosti, dokud vám nevznikne hladké a krémové máslo (asi 5-10 minut).
- Každých pár minut budete muset oškrábat stěny mísy.
- Přidejte zbytek ingrediencí.
- Mixujte po dobu 30 sekund, aby se směs spojila.
- Nemixujte příliš, směs se může oddělit.
- Ochutnejte a případně doslaďte.
- Máslo nalijte do sterilních sklenic.
- Uchovávejte při pokojové teplotě nebo v chladničce po dobu jednoho měsíce.
- Upozorňujeme, že po vychlazení máslo ztuhne.
Možná se vám budou hodit i naše recenze tyčových mixérů. Kdo vyhrál v našem srovnání?