Jednoduché a chuťově velmi zajímavé cukroví, na které kromě zázvoru potřebujte i několik dalších druhů koření.
Ingredience:
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 šálek másla
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1 a 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 PL nastrouhané pomerančové kůry
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- dekorativní cukry (volitelně)
Postup:
- Předehřejte si troubu na 170°C a plechy vložte pečicím papírem.
- Ve velké míse prosejte mouku, zázvor, skořici, hřebíček a sůl. Odložte stranou.
- Pomocí ručního mixéru vyšlehejte máslo a hnědý cukr.
- Přidejte vejce a poté zašlehejte též pomerančovou kůru a vanilkový extrakt.
- Snižte rychlost mixéru na nízkou a postupně přidávejte moučnou směs do mokré, dokud se vše dobře nespojí.
- Vzniklé těsto vložte do lisu na cukroví a vyberte požadovaný tvar.
- Těsto vytlačte na připravené plechy.
- Pokud používáte dekorativní cukr, posypejte zázvorové cukroví před vložením do trouby malým množstvím cukru.
- Pečte přibližně 10-12 minut.
Stejně jako v tomto receptu, můžete chuť a vůni vašeho vánočního pečiva zvýraznit nejen jedním druhem koření, ale i jejich směsí. Inspirujte se našimi recepty na kořeněné cukroví.