Buchta se švestkami

Buchta se švestkami
Příprava: 30 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 8

Tento výborný pokrm je hotový za pouhou půlhodinu a chutná opravdu výtečně!

Dezert podávejte teplý a posypaný moučkovým cukrem.

Ingredience

  • 250 g mouky
  • 16 g čerstvého droždí
  • 100–150 ml mléka (vlažného)
  • 1 vejce
  • 30 g cukru
  • 35 g rozpuštěného másla
  • 1 špetka soli
  • 4–5 švestek (vypeckovaných a rozkrojených na polovinu nebo na čtvrtky)
  • 8 ks kostkového cukru

Postup

  • Mouku prosejte do misky a uprostřed ní udělejte jamku.
  • Smíchejte droždí se 2 lžícemi teplého mléka. Jakmile se droždí rozpustí, nalijte směs do jamky v mouce. Zakryjte otvor moukou a nechte stát 10–15 minut. 
  • Do mouky přidejte zbývající přísady (kromě švestek a kostkového cukru a vypracujte hladké těsto. 
  • Zakryjte misku a nechte těsto 1–2 hodiny odpočívat na teplém místě, dokud se jeho velikost nezdvojnásobí. 
  • Poté hněťte a nechte několik minut znovu odpočívat, aby se těsto uvolnilo.
  • Těsto rozdělte na 8 stejných kusů a z každého kusu vytvarujte kuličku. 
  • Každou kuličku vyválejte a doprostřed vložte kostku cukru a rozkrájené čtvrtky švestek. Následně těsto složte – vytvoříte tak malý balíček. 
  • Balíčky, se složenou částí směřující dolů, umístěte na plech, vyložený pečícím papírem a naposledy vše nechte odpočívat po dobu 30 minut. 
  • Předehřejte troubu na 180°C a každou buchtu potřete rozpuštěným máslem. Pečte 25–30 minut, dokud povrch mírně nezhnědne. 
  • Hotový pokrm vyndejte z trouby a posypte moučkovým cukrem. Můžete ihned podávat.
  • Chcete-li pokrm ještě více ozvláštnit, přidejte posypku. Výborně totiž chutná švestková buchta s drobenkou. Návod na její přípravu najdete v jednom z receptů výše.
Těsto plněné švestkami, sypané moučkovým cukrem.
zdroj: food52.com

Neradi při vaření odvažujete? Šálky můžete použít také v dalších receptech na hrníčkové moučníky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.