Tento výborný pokrm je hotový za pouhou půlhodinu a chutná opravdu výtečně!
Dezert podávejte teplý a posypaný moučkovým cukrem.
Ingredience
- 250 g mouky
- 16 g čerstvého droždí
- 100–150 ml mléka (vlažného)
- 1 vejce
- 30 g cukru
- 35 g rozpuštěného másla
- 1 špetka soli
- 4–5 švestek (vypeckovaných a rozkrojených na polovinu nebo na čtvrtky)
- 8 ks kostkového cukru
Postup
- Mouku prosejte do misky a uprostřed ní udělejte jamku.
- Smíchejte droždí se 2 lžícemi teplého mléka. Jakmile se droždí rozpustí, nalijte směs do jamky v mouce. Zakryjte otvor moukou a nechte stát 10–15 minut.
- Do mouky přidejte zbývající přísady (kromě švestek a kostkového cukru a vypracujte hladké těsto.
- Zakryjte misku a nechte těsto 1–2 hodiny odpočívat na teplém místě, dokud se jeho velikost nezdvojnásobí.
- Poté hněťte a nechte několik minut znovu odpočívat, aby se těsto uvolnilo.
- Těsto rozdělte na 8 stejných kusů a z každého kusu vytvarujte kuličku.
- Každou kuličku vyválejte a doprostřed vložte kostku cukru a rozkrájené čtvrtky švestek. Následně těsto složte – vytvoříte tak malý balíček.
- Balíčky, se složenou částí směřující dolů, umístěte na plech, vyložený pečícím papírem a naposledy vše nechte odpočívat po dobu 30 minut.
- Předehřejte troubu na 180°C a každou buchtu potřete rozpuštěným máslem. Pečte 25–30 minut, dokud povrch mírně nezhnědne.
- Hotový pokrm vyndejte z trouby a posypte moučkovým cukrem. Můžete ihned podávat.
- Chcete-li pokrm ještě více ozvláštnit, přidejte posypku. Výborně totiž chutná švestková buchta s drobenkou. Návod na její přípravu najdete v jednom z receptů výše.
Neradi při vaření odvažujete? Šálky můžete použít také v dalších receptech na hrníčkové moučníky.