Tento vláčný makovec zaujme svou příchutí citrusů, máku a vanilky. Potěší vaše chuťové pohárky a poslouží jako moučník ke snídani či odpolední kávě.
Ingredience:
Těsto:
- 1 kostka změklého čerstvého neslaného másla
- 1 a 2/3 hrnku polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 3/4 lžičky mořské soli
- 4 vejce
- 1 a 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1 polévková lžíce jemně strouhané pomerančové kůry
- 3 lžíce máku
- 1 hrnek zakysané smetany
Na polevu:
- 2 hrnky moučkového cukru
- 1 lžíce rozpuštěného másla
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vyšší pekáček vyložíme pečícím papírem.
- V míse smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl.
- Do nádoby mixéru dáme vejce, cukr a důkladně našleháme na nejvyšší rychlost, aby byla směs hustá, vybledlá a nadýchaná.
- Přisypeme mouku a promícháme. Přihodíme máslo, pomerančovou kůru, mák, vanilkový extrakt a šleháme asi 1 minutu.
- Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Hotové těsto vlijeme do pekáče a vyhladíme povrch pomocí stěrky.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 – 40 minut. Špejlí zkontrolujeme střed buchty, jestli je dobře propečená.
- Vyjmeme z trouby a necháme v pekáči odpočívat asi 15 minut. Poté využijeme pečící papír a přeneseme buchtu z pekáče na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
- Nakonec důkladně našleháme moučkový cukr s máslem a pomerančovým džusem.
- Šleháme tak dlouho, až bude poleva krásně hladká a bez hrudek.
- Rozprostřeme na vychladlou buchtu, uhladíme a posypeme mákem.
- Počkáme, až poleva zatuhne, teprve potom nakrájíme a servírujeme.