Lívance jsou vždy oblíbenou snídaní, ale sladký jablečný topping zařadí tyto krásky do jiné ligy. Jablka jsou prostě dokonalou surovinou, což dokládají i tyto recepty na jablečné dorty ve 4 dokonalých provedeních!
Co budeme potřebovat
- 3 velká vejce
- 300 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 100 ml mléka
- 1 lžíce slunečnicového oleje
Na karamelizovaná jablka
- 50g másla
- moučkový cukr
- 3 oloupaná jablka (nakrájená)
- 100 ml vaječného likéru Advocaat (nebo jiný vaječný likér)
- lehce vyšlehaná hustá smetana
Postup
- Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte mouku, cukr a mléko a ušlehejte do hladka. Těsto by mělo být dostatečně husté, aby pomalu padalo ze lžíce.
- Na pánvi rozehřejte na střední teplotu trochu slunečnicového oleje.
- Přidejte těsto a pečte lívance.
- Lívance můžete otočit, když bublinky vystoupí na povrch.
- Lívance otočte a vařte asi dvě minuty.
- Pro karamelizovaná jablka rozehřejte máslo v malém hrnci na střední teplotu. Pokud jsou vaše jablka hodně kyselá, přidejte do másla trochu moučkového cukru a vařte, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte nakrájená jablka a za občasného míchání vařte do měkka a zlatavě hnědé barvy.
- Nalijte polovinu Advocaata a nechte probublat a zredukovat.
- Lívance podávejte přelité jablky, posypané moučkovým cukrem a zbývajícím Advocaatem s kopečkem šlehačky.
Vaječný likér si můžete vychutnat i ve speciálním nápoji známém jako Affogato! Stačí vám pouhé dvé ingredience! Jaké se dozvíte v našem článku o tomto lahodném italském nápoji.