Lívance s karamelizovanými jablky

Lívance s karamelizovanými jablky
Příprava: 10 minut Vaření: 15 minut Počet porcí: 4

Lívance jsou vždy oblíbenou snídaní, ale sladký jablečný topping zařadí tyto krásky do jiné ligy. Jablka jsou prostě dokonalou surovinou, což dokládají i tyto recepty na jablečné dorty ve 4 dokonalých provedeních!

Co budeme potřebovat

  • 3 velká vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce slunečnicového oleje

Na karamelizovaná jablka

  • 50g másla
  • moučkový cukr
  • 3 oloupaná jablka (nakrájená)
  • 100 ml vaječného likéru Advocaat (nebo jiný vaječný likér)
  • lehce vyšlehaná hustá smetana

Postup

  • Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte mouku, cukr a mléko a ušlehejte do hladka. Těsto by mělo být dostatečně husté, aby pomalu padalo ze lžíce.
  • Na pánvi rozehřejte na střední teplotu trochu slunečnicového oleje.
  • Přidejte těsto a pečte lívance.
  • Lívance můžete otočit, když bublinky vystoupí na povrch.
  • Lívance otočte a vařte asi dvě minuty.
  • Pro karamelizovaná jablka rozehřejte máslo v malém hrnci na střední teplotu. Pokud jsou vaše jablka hodně kyselá, přidejte do másla trochu moučkového cukru a vařte, dokud se cukr nerozpustí.
  • Přidejte nakrájená jablka a za občasného míchání vařte do měkka a zlatavě hnědé barvy.
  • Nalijte polovinu Advocaata a nechte probublat a zredukovat.
  • Lívance podávejte přelité jablky, posypané moučkovým cukrem a zbývajícím Advocaatem s kopečkem šlehačky.

Vaječný likér si můžete vychutnat i ve speciálním nápoji známém jako Affogato! Stačí vám pouhé dvé ingredience! Jaké se dozvíte v našem článku o tomto lahodném italském nápoji.

Bílý talířek s kousky jablíček upečených v karamelu.
Zdroj: thebigmansworld.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.