Tyto vydatné lívanečky z ovesných vloček, chia a lněných semínek, příjemně oslazené javorovým sirupem, jsou nabité živinami, vlákninou, bílkovinami a omega-3 mastnými kyselinami. Navíc si na nich dozajista pochutnáte!
Ingredience
- 3 šálky bezlepkových ovesných vloček
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 2 lžíce chia semínek
- 2 polévkové lžíce lněných semínek
- ¼ šálku javorového sirupu
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1,5 šálku mléka
- 2 lžíce másla
Postup
- Předehřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu.
- 2 šálky ovesných vloček rozmixujte na mouku ve výkonném mixéru nebo kuchyňském robotu, asi 30 sekund.
- K ovesné mouce přidejte prášek do pečiva, sodu, sůl, chia semínka a lněná semínka a chvíli pulsujte.
- Přidejte zbývající šálek ovesných vloček, javorový sirup, vejce, vanilkový extrakt a mléko.
- Mixujte 30–45 sekund nebo dokud se vše nespojí.
- Předehřátou pánev potřete máslem a dejte na ni ¼ šálku těsta na jeden lívanec.
- Smažte, dokud okraje nezačnou tuhnout, 3-4 minuty.
- Otočte a pokračujte ve smažení ještě 2–3 minuty.
- Podávejte teplé nebo udržujte v troubě na 95°C až 15 minut.
Vyzkoušejte další zdravé a chutné recepty z ovesných vloček! K snídani i svačině je lze lehce konzumovat třeba ve formě lívanců, palačinek, muffinů, koláčů či pudinku. Který recept vyzkoušíte jako první?