Díky pohankové mouce mají tyto lahodné lívanečky lehkou a jemnou texturu a příjemnou oříškovou chuť. To musíte vyzkoušet!
Ingredience
- 1,5 šálku pohankové mouky
- 1,25 šálku mléka
- 2 lžíce bílého octa nebo čerstvé citronové šťávy
- 4 lžíce másla, rozpuštěného, plus další na pánev
- 1 lžíce cukru
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky jemné mořské nebo stolní soli
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobení lívanců
- sirup
- máslo
- ovoce
- topping
Postup
- V misce smícháme mléko a ocet (nebo citronovou šťávu) a poté necháme pět minut stát.
- Mezitím ve středně velké míse prošleháme mouku, cukr, jedlou sodu a sůl.
- Do mléka zašleháme vejce a vanilku.
- Uprostřed moučné směsi uděláme důlek.
- Do důlku nalijeme mléčnou směs a rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, dokud nezmizí hrudky mouky.
- Je v pořádku, pokud má těsto několik malých hrudek – je důležité těsto nepřemíchat.
- Rozpálíme velkou pánev na středním plameni.
- Pánev lehce potřeme rozpuštěným máslem.
- Na pánev nalijeme ¼ hrnku těsta.
- Těsto jemně rozprostřeme do 10 cm kruhu.
- Když se okraje zdají suché a začnou se objevovat bublinky, obrátíme.
- To trvá asi 2 minuty.
- Jakmile lívanec otočíme, smažíme další 1 až 2 minuty.
- Ihned podáváme s teplým sirupem, máslem, ovocem a oblíbeným toppingem.
Vyzkoušejte také další recepty na lívance z jogurtu. Tradiční, bezlepkové, špaldové, ale i dýňové!