Tyto nadýchané americké lívanečky se snadno připravují a skvěle se hodí na snídani či brunch. Podávejte s čerstvým ovocem a javorovým sirupem. Mňam!
Ingredience:
- 150 g samokypřící mouky
- 150 ml odtučněného mléka
- 120 g gervais nebo ricotty
- 2 vejce
- 3 lžičky sladidla dle výběru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1/2 lžičky kokosového nebo vanilkového extraktu nebo 1 lžička citronové kůry (volitelně)
- javorový sirup
- čerstvé bobule
- rostlinný olej na smažení
Postup
- Do velké mísy dejte vejce, mléko, sýr a špetku soli.
- Vše dobře promíchejte.
- Pokud chcete, přidejte vanilkový extrakt nebo citronovou kůru.
- Do misky prosejte mouku, jedlou sodu a sladidlo.
- Dobře promíchejte a odložte na 5 minut.
- Velkou pánev potřete olejem.
- Pánev rozhřejte a poté na ni nalijte těsto (nebo použijte velkou lžíci – na 1 lívaneček asi 2 polévkové lžíce těsta).
- Mezi lívanci ponechte dostatečný prostor, abyste je mohli otočit.
- Smažte na středním plameni několik minut a opatrně překlopte, jakmile se na povrchu lívanců objeví bubliny.
- Smažte ještě minutu z druhé strany dozlatova.
- Pokračujte, dokud nespotřebujete veškeré těsto.
- Podávejte teplé s čerstvým ovocem a javorovým sirupem.