Tyto nadýchané lívanečky z kefíru, který si hravě můžete vyrobit i doma, zalité medem či karamelem, vás dostanou!
Ingredience
Na domácí kefír (0,5 litru):
- 2 lžíce mléčných kefírových kultur
- 0,5 l organického homogenizovaného kravského mléka
- čistá sklenice, tenká tkanina, motouz nebo gumička, dřevěná nebo plastová lžíce, plastové síto
Na lívance:
- 2 šálky domácího kefíru
- 2 vejce
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 2 a 3/4 šálků hladké mouky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 4-5 lžic oleje
- karamel, med, zakysaná smetana k servírování
Postup
- Kefírové kultury vložte do čisté nádoby a zalijte mlékem.
- Přikryjte tenkou tkaninou a zajistěte ji provázkem nebo gumičkou.
- Nechte působit 24 hodin a jemně jím třeste ze strany na stranu asi třikrát denně.
- Jakmile mléko zhoustne a textura je jako slabý jogurt, kefír je připraven.
- Čím více kvasí, tím víc směs houstne, dokud neuvidíte, jak se začíná oddělovat na tvaroh a syrovátku.
- Kefír propasírujte přes plastové síto a jemně jím protřepejte ze strany na stranu.
- Sklenici a kefírové kultury opláchněte vodou.
- Vložte je zpět do čisté nádoby a znovu zalijte mlékem, abyste vytvořili další dávku.
- Postupem času, jak se kultury množí a rostou, byste měli přidat více mléka, abyste upravili poměry.
- Dalším tipem je zlikvidovat všechny kultury, které vyjdou na vrch, bezprostředně po doplnění nové dávky mléka.
- Jsou to prázdné kultury, které již nepotřebujeme.
- Zdravé kultury zůstávají na dně, ale všimnete si, jak proudí nahoru, jakmile začne kvasit mléko, a to je v pořádku.
- Připravte si váš kefír a vrhněte se na přípravu lívanečků.
- Rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkou v míse.
- Mírně zahřejte kefír a nalijte do vaječné směsi.
- Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
- V samostatné míse prošlehejte mouku se sodou, práškem do pečiva a solí.
- Přidejte suché přísady do směsi kefíru a vajec.
- Rychle vše promíchejte, ale vyhněte se nadměrnému míchání.
- Pokud zbude několik hrudek, nebojte se, zmizí během smažení.
- Nechte 5-7 minut odpočinout.
- Těsto by mělo být husté a mělo by připomínat konzistenci husté zakysané smetany.
- Na pánvi rozehřejte na olej na středně vysokou teplotu.
- Na pánev položte lžíci těsta a mezi lívanečky ponechte mezeru.
- Stáhněte plamen na minimum a smažte dozlatova, poté pomocí 2 vidliček překlopte na druhou stranu a smažte dalších pár minut dozlatova.
- Podávejte teplé se zakysanou smetanou, medem, džemem nebo karamelovou omáčkou.