Lívanečky z domácího kefíru

Lívanečky z domácího kefíru

Tyto nadýchané lívanečky z kefíru, který si hravě můžete vyrobit i doma, zalité medem či karamelem, vás dostanou!

Ingredience

Na domácí kefír (0,5 litru):

  • 2 lžíce mléčných kefírových kultur
  • 0,5 l organického homogenizovaného kravského mléka
  • čistá sklenice, tenká tkanina, motouz nebo gumička, dřevěná nebo plastová lžíce, plastové síto

Na lívance:

  • 2 šálky domácího kefíru
  • 2 vejce
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 a 3/4 šálků hladké mouky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4-5 lžic oleje
  • karamel, med, zakysaná smetana k servírování

Postup                                       

  1. Kefírové kultury vložte do čisté nádoby a zalijte mlékem.
  2. Přikryjte tenkou tkaninou a zajistěte ji provázkem nebo gumičkou.
  3. Nechte působit 24 hodin a jemně jím třeste ze strany na stranu asi třikrát denně.
  4. Jakmile mléko zhoustne a textura je jako slabý jogurt, kefír je připraven.
  5. Čím více kvasí, tím víc směs houstne, dokud neuvidíte, jak se začíná oddělovat na tvaroh a syrovátku.
  6. Kefír propasírujte přes plastové síto a jemně jím protřepejte ze strany na stranu.
  7. Sklenici a kefírové kultury opláchněte vodou.
  8. Vložte je zpět do čisté nádoby a znovu zalijte mlékem, abyste vytvořili další dávku.
  9. Postupem času, jak se kultury množí a rostou, byste měli přidat více mléka, abyste upravili poměry.
  10. Dalším tipem je zlikvidovat všechny kultury, které vyjdou na vrch, bezprostředně po doplnění nové dávky mléka.
  11. Jsou to prázdné kultury, které již nepotřebujeme.
  12. Zdravé kultury zůstávají na dně, ale všimnete si, jak proudí nahoru, jakmile začne kvasit mléko, a to je v pořádku.
  13. Připravte si váš kefír a vrhněte se na přípravu lívanečků.
  14. Rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkou v míse.
  15. Mírně zahřejte kefír a nalijte do vaječné směsi.
  16. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
  17. V samostatné míse prošlehejte mouku se sodou, práškem do pečiva a solí.
  18. Přidejte suché přísady do směsi kefíru a vajec.
  19. Rychle vše promíchejte, ale vyhněte se nadměrnému míchání.
  20. Pokud zbude několik hrudek, nebojte se, zmizí během smažení.
  21. Nechte 5-7 minut odpočinout.
  22. Těsto by mělo být husté a mělo by připomínat konzistenci husté zakysané smetany.
  23. Na pánvi rozehřejte na olej na středně vysokou teplotu.
  24. Na pánev položte lžíci těsta a mezi lívanečky ponechte mezeru.
  25. Stáhněte plamen na minimum a smažte dozlatova, poté pomocí 2 vidliček překlopte na druhou stranu a smažte dalších pár minut dozlatova.
  26. Podávejte teplé se zakysanou smetanou, medem, džemem nebo karamelovou omáčkou.
Domácí lívance z kefíru servírované na velkém tácu, na který žena nalévá sladkou polevu.
www.gastrosenses.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.