Vláčené, jemně kyselé a krásně voňavé placky, kterým se nedá odolat!
Ingredience
- 600 g polohrubé mouky
- 300 g kysaného zelí
- 1 vejce (L)
- špetka soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- ½ lžičky mletého pepře
- máslo na potření
Postup
- Na pracovní desku vysypte mouku a promíchejte ji s kořením – sůl, kmín, pepř a majoránka.
- Přidejte propláchnuté, vymačkané kysané zelí a celé vajíčko.
- Rukama vypracujte hladké těsto (pokud by bylo moc tuhé, přidejte trochu vody nebo šťávy ze zelí).
- Těsto nechte zakryté odpočívat cca 15 minut.
- Potom z něj vypracujte válec a rozdělte na cca 10 částí.
- Z každé části na dobře pomoučeném vále vyválejte placku o tloušťce cca 5 mm a opékejte na suché pánvi do růžova.
- Hotové lokše potřete rozpuštěným máslem a podávejte ještě teplé.