Ještě před nedávnem byli lososi pochoutkou středních a vyšších tříd, avšak postupem času se jejich vynikající maso zabydlelo ve všech kuchyních.
Je to nejoblíbenější ryba s jemnou chutí, s křehkým a šťavnatým masem.
V jeho mase je obsažen vysoký podíl látek, které se starají o pevné kosti a zuby, dobré trávení, je prevencí proti chorobám krevního oběhu, posiluje nervy a podporuje zdravou kůži, nehty i vlasy.
Je tedy vhodné, abychom lososa, vedle jiných ryb, zařadili do našeho jídelníčku alespoň jedenkrát do měsíce.
Proto se inspirujte našimi 7 nejlepšími recepty na lososa a pochutnejte si.
Naše recepty
Charakteristika masa z lososa
Losos obecný je dravá ryba, která žije většinu života v moři, ale která potřebuje k zajištění další generace sladkovodní toky.
Proto v dospělosti podniká dlouhé tahy proti proudu řek. Vodní stavby jí však zasahují do přirozeného životního cyklu a tak u nás patří losos mezi chráněné ryby. Lososa si tedy neulovíme a musíme se spokojit s dováženým lososem na ledu.
Maso z lososa je vynikající samo o sobě, proto je nejvhodnější některá z šetrnějších úprav, která nenaruší jeho chuť. Proto lososa nejčastěji opékáme, grilujeme nebo zapékáme, výjimečně dusíme.
Lze jej samozřejmě i smažit, ale smažením v různých obalech mu ubíráme na chuti. Před jakoukoliv úpravou jej osolíme a okořeníme.
Kořenit není třeba příliš, protože maso z lososa má vynikající chuť, kterou není nutné příliš upravovat.
Tip na závěr
K lososu se nejvíce hodí různě upravené brambory, zeleninový salát a některá z teplých nebo studených omáček.
Pokud máte chuť i na jiné druhy ryb, inspirujte se našimi recepty na grilované ryby.
Máte už lososa na talíři? Pochlubte se přátelům a sdílejte recept na facebooku!