Šťavnatý, jemný losos pánvi s lahodnou česnekovou omáčkou z bílého vína je perfektním receptem k večeři pokud ho podáváme s touto grilovanou zeleninou.
Co budeme potřebovat
- 4 x 150 g filety lososa s kůží
- 30 g másla
- 3-4 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžička provensálského koření
- špetka sušeného kopru
- 240 ml suchého bílého vína
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup
- Rozpalte velkou pánev na vysokou teplotu a přidejte kapku oleje.
- Filety lososa osušíme papírovou utěrkou a bohatě osolíme.
- Opatrně vložte lososa do rozpálené pánve kůží dolů a ztlumte teplotu na středně vysokou.
- Lososa vařte 3–4 minuty, dokud není kůže zlatavě hnědá a křupavá, a poté otočte.
- Vařte další 1-2 minuty, dokud nebude losos propečený. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme česnek. Smažte, dokud nebude voňavý, poté přidejte víno, koření a citronovou šťávu.
- Nechte provařit a redukovat 4-5 minut, poté přidejte petrželku.
- Přidejte lososa zpět do pánve a přelijte omáčkou, aby se losos znovu zahřál.
- Podávejte s plátky citronu.