Myslím si, že není nikdo, kdo by neznal tyto sladké rohlíčky z kynutého těsta s mákem na svém povrchu. Já mám tuto dobrotu spojenou se svým dětstvím, kdy jsem jí mlsala skoro každé ráno ke snídani s marmeládou, máslem a medem nebo Nuttelou.
Co budeme potřebovat
- 800 g hladké mouky
- 40 g čerstvého droždí
- 360 ml mléka (vlažného)
- 140 g krystalového cukru
- 2 žloutky
- 150 g másla (rozpuštěného)
- špetka soli
- mák (na posypání)
- plátky mandlí (na posypání)
- rozšlehané vejce (na potření)
Postup
- Nejdříve si připravíme kvásek.
- V míse si smícháme 100 ml vlažného mléka, rozdrobíme všechno droždí a vše zasypeme 4 lžícemi mouky a lžící cukru.
- Vše společně důkladně promícháme a necháme 10 minut na teplém místě odpočívat, aby nám vzešel kvásek.
- Do velké mísy nasypeme mouku, cukr, vlijeme zbylé mléko, oba žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli a vzešlý kvásek.
- Vše společně, buď ručně, nebo za pomocí kuchyňského robota s hnětacím nástavcem, začneme zapracovávat.
- Musí nám vzniknout těsto, které nelepí.
- Těsto rozdělíme na 4 části, ze kterých vyválíme bochánky.
- Každý z nich přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynut.
- Vykynuté těsto rozválíme do kruhu a rozkrájíme ho na 6 trojúhelníků.
- Každý trojúhelník stočíme jako rohlíky a položíme ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Rohlíčky necháme takto odpočívat a kynout dalších 30 minut.
- Nakynuté rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo mandlemi.
- Vložíme je do trouby a pečeme na 180 stupňů přibližně 15 minut, dokud nejsou zlatavé.