Snadný, ale nebezpečně dobrý. Přesně takový je tento pokrm, který je v této variantě populární například v Rakousku. Zkuste si jej připravit a posuďte sami, jestli je lepší, než ten váš. Někdo tvrdí, že mu to chutí tak trochu připomíná hovězí guláš.
Ingredience:
- 1,5 kg brambor
- 400 g klobásy (vhodná je frankfurtská nebo třeba uzená vepřová)
- 750 g cibule
- Slunečnicový olej
- 1/8 lžičky mletého černého pepře (kdo chce, může dát samozřejmě méně)
- Sůl podle chuti
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- 1 polévková lžíce majoránky
- 5 lžic mleté sladké papriky
- 1 – 2 lžíce pálivé papriky
- 1 litr hovězího vývaru
- 250 g zakysané smetany
- 1 svazek petrželky
Postup:
- Brambory i klobásu oloupeme a nakrájíme na kousky.
- Očištěnou cibuli jemně nasekáme a očištěné stroužky česneku rozdrtíme nožem na prkénku nebo prolisujeme přes lis na česnek.
- V pánvi nahřejeme trochu olejem, přihodíme cibuli s pepřem a orestujeme dozlatova.
- Osolíme, opepříme, zasypeme kmínem, majoránkou, promícháme a podlijeme troškou vody.
- Přisypeme oba druhy papriky a dbáme na to, aby se nespálila, jinak by byl guláš nepříjemně hořký.
- Za stálého míchání přidáme nakrájenou klobásu a chvilku necháme restovat.
- Přilijeme hovězí vývar, přihodíme pokrájené brambory a vaříme, až dokud nejsou měkké.
- Podle potřeby ještě dochutíme a odstavíme stranou.
- Pak už jen stačí servírovat ozdobené trochou zakysané smetany a posypané jemně nasekanou petrželkou.