Luxusní buchta z cukety s ovocem

Luxusní buchta z cukety s ovocem

Nádherný cuketový moučník s nadýchanou tvarohovou polevou a čerstvým ovocem.

Co budeme potřebovat

Na buchtu

  • 300 g nakrájené cukety
  • 150 g cukru
  • 5 vajec
  • 60 ml rostlinného oleje
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 120 g zakysané smetany
  • 1/2 lžíce vanilkového extraktu na polevu
  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli

Na polevu

  • 90 g smetanového sýra
  • 60 g másla
  • 240 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 60 ml husté smetany

Ovoce

  • 1 litr jahod nakrájených na plátky
  • 4 kiwi oloupané a nakrájené na plátky
  • 2 manga oloupaná a nakrájená na plátky
  • 1 litr borůvek nebo malin
  • jedna mandarinka oloupaná
  • Nebo co máte rádi

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vymažte 2 kulaté dortové formy tukem a vysypte moukou.
  • Ve stojanovém mixéru nebo velké míse prošlehejte nastrouhanou cuketu, vejce, cukr, olej, zakysanou smetanu a 1/2 lžíce vanilky.
  • Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu a přidejte do mokrých ingrediencí.
  • Pokračujte v šlehání, dokud se dobře nespojí. Těsto by mělo být dostatečně vlhké.
  • Těsto nalijte do připravených dortových forem a pečte 50 až 60 minut. Je hotovo, když párátko zapíchnuté do středu vyjde čisté.
  • Nechte 10 minut vychladnout na mřížce, poté buchtu vyjměte z formy a nechte několik hodin zcela vychladnout.
  • Zatímco dort chladne, připravte si polevu. Smetanový sýr, vanilkový extrakt a máslo vyšleháme do hladka.
  • Za stálého šlehání postupně přidáváme moučkový cukr. Pokračujte v míchání, dokud nebude vše smíchané a hladké.
  • V samostatné misce ušlehejte hustou smetanu, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  • Do polevy vmícháme krém.
  • Vychladlou buchtu rozpulte a zarovnejte, abyste jí mohli ozdobit.
  • Jednotlivá patra promažte polevou a přidejte na ně ovoce. Poté buchtu složte dohromady tak, aby vznikl jeden celek.
  • Vršek dortu a boky rovnoměrně namažte zbylou polevou a ovoce naaranžujte po celém vrchu dortu.
  • Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání.

Pokud nemáte cuketu, nevadí, je možné ji nahradit i jiným druhem dýně.

Nadýchaný zdravý dortík se šlehačkou a jahodami.
Zdroj: blog.sweetlaurel.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.