Buchtičky z dukátu jsou populární sladkou pochoutkou, která má své fanoušky mezi dětskými i dospělými labužníky. Připravit je můžeme nejen v troubě, ale i napařované. Tahle receptura je tak trochu netradiční, protože jsou buchty plněné náplní.
Ingredience:
Na buchtičky:
- 1 kostka droždí
- 1 kg polohrubé mouky
- 750 ml mléka
- 125 g másla
- 1 vejce
- 5 lžic cukru
- špetka soli
- sklenice marmelády (lepší pikantnější)
Na omáčku:
- 1 l mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 100 ml vaječného koňaku
- 1 lžíce vanilkové esence
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup:
- Rozpustíme 1 lžíci cukru v teplém mléce a přidáme rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek.
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme ostatní suroviny, a nakonec i připravený kvásek. Hněteme tak dlouho, až vznikne hladké těsto.
- Zakryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál nebo pracovní plochu, prohněteme a vyválíme cca 2 cm silný plát, ze kterého vykrájíme stejně velké čtverce.
- Do střední části každého z nich dáme trochu marmelády, kterou máme rádi, překlopíme, uzavřeme a vytvarujeme jako buchtu.
- Naskládáme do pekáčku, který vymažeme máslem a necháme 10 minut odpočívat.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C. Pekáč s buchtičkami vložíme do trouby a pečeme asi 25 – 30 minut dozlatova.
- Zatímco pečeme buchtičky, připravíme si omáčku.
- Dáme ohřát mléko na střední oheň, rozmícháme v něm oba pudinky a vaříme asi 3 minuty, až začne mléko houstnout.
- Přisypeme moučkový i vanilkový cukr, promícháme a necháme ještě 30 sekund vařit.
- Poté vypneme sporák a za stálého míchání přilijeme vanilkovou esenci s vaječným koňakem.
- Mícháme tak dlouho, až bude směs hezky hladká a všechny suroviny se propojí.
- Pak už jen stačí vyndat z trouby buchtičky a naservírovat přelité vanilkovou omáčkou.