Díky sýru a smetany je tato celerová polévka velice sytá. Nemáte-li chuť vymýšlet složitý oběd, vystačíte si i s tímto receptem. Stačí si k ní otoustovat čerstvou bagetu nebo jiné pečivo a je to.
Ingredience:
- 4 lžíce másla
- 1 hlava celeru bulvového
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 středně velké brambory
- 1⁄4 hrnku hladké mouky
- 2 hrnky kuřecího vývaru
- 1⁄2 hrnku bílého vína nebo jablečného či hroznového džusu
- 1⁄4 lžičky bílého pepře
- 1⁄8 lžičky kajenského pepře
- sůl
- 3⁄4 hrnku smetany ke šlehání
- 120 g nivy
Postup:
- Cibuli a celer si očistěte (pár lístků si nechejte) a nakrájejte na kostičky.
- Česnek si oloupejte a prolisujte.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Na rozehřátém másle si orestujte celer, cibuli, česnek, brambory (restujte asi 5-7 minut).
- Přidejte mouku a 1 minutu nechte pražit.
- Po částech přilévejte vývar a víno nebo džus.
- Přidejte oba pepře a přiveďte k varu.
- Vařte za občasného míchání asi 15-20 minut do změknutí.
- Přidejte šlehačku, nadrobenou nivu a nechte už jen prohřát.
- Dochuťte solí, jestli je potřeba.
- Podávejte ozdobené lístky celeru.