Luxusní celerová polévka s nivou

Luxusní celerová polévka s nivou

Díky sýru a smetany je tato celerová polévka velice sytá. Nemáte-li chuť vymýšlet složitý oběd, vystačíte si i s tímto receptem. Stačí si k ní otoustovat čerstvou bagetu nebo jiné pečivo a je to. 

Ingredience:

  • 4 lžíce másla
  • 1 hlava celeru bulvového
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 středně velké brambory
  • 1⁄4 hrnku hladké mouky
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • 1⁄2 hrnku bílého vína nebo jablečného či hroznového džusu
  • 1⁄4 lžičky bílého pepře
  • 1⁄8 lžičky kajenského pepře
  • sůl
  • 3⁄4 hrnku smetany ke šlehání
  • 120 g nivy

Postup:

  • Cibuli a celer si očistěte (pár lístků si nechejte) a nakrájejte na kostičky.
  • Česnek si oloupejte a prolisujte.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  • Na rozehřátém másle si orestujte celer, cibuli, česnek, brambory (restujte asi 5-7 minut). 
  • Přidejte mouku a 1 minutu nechte pražit. 
  • Po částech přilévejte vývar a víno nebo džus.
  • Přidejte oba pepře a přiveďte k varu. 
  • Vařte za občasného míchání asi 15-20 minut do změknutí.
  • Přidejte šlehačku, nadrobenou nivu a nechte už jen prohřát.
  • Dochuťte solí, jestli je potřeba.
  • Podávejte ozdobené lístky celeru.
polévka s bramborem, sýrem a celerem
Zdroj: ohmydish.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.