Najdete na jídelních lístcích těch nejvyhlášenějších restaurací. Připravte si je společně se zeleninovým pyré! Tímto lahodným pokrmem zaručeně ohromíte všechny, kdo ho ochutnají.
Ingredience
- 800 g hovězích líček
- 350 ml červeného vína
- 750 ml hovězího vývaru
- 50 ml mléka
- 750 g petržele
- 250 g celeru
- 8 šalotek
- 2 jablka
- 2 stroužky česneku
- 60 g másla
- 30 g alespoň 80% hořké čokolády (nemusí být)
- 1 lžička černorybízového nebo ostružinového džemu
- čerstvý tymián
- sůl, pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 140°C.
- Nadrobno nakrájejte česnek a šalotky rozkrojte napůl.
- V hrnci či hlubší pánvi v polovině množství másla hovězí líčka zlehka z každé strany několik minut restujte.
- Maso vyjměte, přidejte šalotku a restujte přibližně 8 až 10 minut.
- Přidejte česnek, tymián a vše důkladně promíchejte.
- Po několika minutách vraťte do hrnce hovězí líčka a vše zalijte červeným vínem.
- Přiveďte k varu a vařte do doby, než se množství vína zredukuje přibližně na polovinu.
- Nastrouhejte do směsi hořkou čokoládu (pokud jste se ji rozhodli použít).
- Přilijte hovězí vývar, přiveďte ho k varu a přidejte koření.
- Hrnec překryjte alobalem, přiklopte pokličkou a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte po dobu přibližně 4 hodin, než maso dokonale změkne.
- V mezidobě si oloupejte a nakrájejte na menší kousky petržel, celer a jablka, ze kterých odstraňte jádřince.
- Zeleninu a jablka 10 minut poduste v pánvi na másle do změknutí.
- Následně směs přendejte do kuchyňského robota, přidejte mléko, sůl, pepř a rozmixujte dohladka.
- Vyjmete z hrnce líčka, přidejte džem, případně dokořeňte a na středně silném ohni povařte omáčku do zhoustnutí.
Hovězí líčka na červeném víně se nejčastěji podávají s bramborovou kaší.
Kromě hovězího masa se na víně velmi často připravuje také zvěřina. Pokud máte pro toto maso slabost, podívejte se jak připravit zvěřinové hody.