Luxusní hovězí líčka na víně

Luxusní hovězí líčka na víně

Najdete na jídelních lístcích těch nejvyhlášenějších restaurací. Připravte si je společně se zeleninovým pyré! Tímto lahodným pokrmem zaručeně ohromíte všechny, kdo ho ochutnají.

Ingredience

  • 800 g hovězích líček
  • 350 ml červeného vína
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 50 ml mléka
  • 750 g petržele
  • 250 g celeru
  • 8 šalotek
  • 2 jablka
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g másla
  • 30 g alespoň 80% hořké čokolády (nemusí být)
  • 1 lžička černorybízového nebo ostružinového džemu
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 140°C.
  2. Nadrobno nakrájejte česnek a šalotky rozkrojte napůl.
  3. V hrnci či hlubší pánvi v polovině množství másla hovězí líčka zlehka z každé strany několik minut restujte.
  4. Maso vyjměte, přidejte šalotku a restujte přibližně 8 až 10 minut.
  5. Přidejte česnek, tymián a vše důkladně promíchejte.
  6. Po několika minutách vraťte do hrnce hovězí líčka a vše zalijte červeným vínem.
  7. Přiveďte k varu a vařte do doby, než se množství vína zredukuje přibližně na polovinu.
  8. Nastrouhejte do směsi hořkou čokoládu (pokud jste se ji rozhodli použít).
  9. Přilijte hovězí vývar, přiveďte ho k varu a přidejte koření.
  10. Hrnec překryjte alobalem, přiklopte pokličkou a vložte do předehřáté trouby.
  11. Pečte po dobu přibližně 4 hodin, než maso dokonale změkne.
  12.  V mezidobě si oloupejte a nakrájejte na menší kousky petržel, celer a jablka, ze kterých odstraňte jádřince.
  13. Zeleninu a jablka 10 minut poduste v pánvi na másle do změknutí.
  14. Následně směs přendejte do kuchyňského robota, přidejte mléko, sůl, pepř a rozmixujte dohladka.
  15. Vyjmete z hrnce líčka, přidejte džem, případně dokořeňte a na středně silném ohni povařte omáčku do zhoustnutí.

Hovězí líčka na červeném víně se nejčastěji podávají s bramborovou kaší.

Pochoutka z hovězího maso připravená na červeném víně servírovaná s bramborovou kaší
zdroj:jamieoliver.com

Kromě hovězího masa se na víně velmi často připravuje také zvěřina. Pokud máte pro toto maso slabost, podívejte se jak připravit zvěřinové hody.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.