Luxusní těsto na výrobu italské pizzy

Luxusní těsto na výrobu italské pizzy

Určitě mi dáte za pravdu, že není nic lepšího, než si vychutnat tuto pochoutku přímo v Itálii, ale ne vždy se poštěstí do těchto končin zavítat.

Musíme si proto vystačit s tím co máme. Pokud se nám nechceš do restaurace, připravíme si pizzu jednoduše v domácím prostředí.

Jestli má být takový pokrm dokonalost sama, pak jsou potřeba kvalitní a hlavně čerstvé suroviny, ze kterých to půjde jedna radost.

Ingredience:

  • 600 ml teplé vody
  • 1 kg hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce čerstvého droždí nebo 2 čajové lžičky sušeného
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky cukru

Na ozdobu:

  • Hrst čerstvých lístků bazalky

Postup:

  • Připravíme si středně velkou mísu, nalijeme do ní teplou vodu a přisypeme droždí. Mícháme, dokud se droždí nerozpustí.
  • Do jiné mísy dáme mouku se solí, uprostřed utvoříme důlek a vlijeme směs vody a droždí.
  • Přidáme cukr, olivový olej a vše společně hněteme zhruba 10 až 15 minut, aby bylo těsto pěkně hladké a elastické. Povrch musí zůstat pomoučený.
  • Vezmeme čistou mísu, vymažeme olejem, vložíme hotové těsto, párkrát s ním otočíme, aby bylo lehce naolejované ze všech stran.
  • Na povrchu těsta uděláme kříž, mísu zakryjeme čistou utěrkou a odložíme na teplé místo. Necháme 4 až 5 hodin odpočívat.
  • Jakmile si těsto odpočine, předehřejeme si troubu na 180 – 200 stupňů.
  • Vyklopíme ho z mísy na pomoučený vál, zmáčkneme, aby se těsto zbavilo bublin a rozdělíme na polovinu, přičemž znovu necháme tak 10 minut odpočinout.
  • Každou půlku rozválíme na 30 cm kruh a přeneseme na plech či formu na pizzu.
  • Okraje potřeme olivovým olejem a pizzu ozdobíme podle libosti.
  • Pečeme jednotlivě po dobu cca 10 až 15 minut, záleží na typu trouby.
  • Pizzu vyndáme, posypeme ještě strouhaným sýrem a dáme znovu na pár minut péct, aby sýr utvořil zlatohnědou krustu a okraje pizzy byly světle hnědé.
  • Vyjmeme z trouby a posypeme čerstvou bazalkou, protože teprve tehdy to bude ta pravá chuť i vůně Itálie.
Výroba těsta na pravou italskou pizzu, po které se budete olizovat.
Zdroj: https://www.walksofitaly.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.