Zelný salát (maďarsky se říká csalamádé) je jednou z nejlepších salátových příloh, kterou si můžete dát nejčastěji k masovým pokrmům. Je to lehce křupavá a velmi chutná lahůdka, která se připravuje již po dlouhá léta.
Ingredience:
Na čalamádu:
- 1 000 gramů bílého zelí
- 4 červené cibule
- 2 červené papriky
- 2 lžičky soli (může být i mořská)
Na zálivku:
- 3 polévkové lžíce cukru
- 4 lžíce (10%) bílého octa
- 2 hrnky studené vody
Postup:
- Zelí nakrájíme na velmi tenké plátky.
- Takto nakrájené zelí dáme do velké mísy. Přisypeme 2 lžičky soli a promícháme.
- Červenou cibuli a papriku nakrájíme na hodně tenké plátky. Posypeme špetkou soli.
- Odložíme na 30 minut, aby mohla sůl pracovat a zelenina pustila přebytečnou tekutinu.
- Když zelí změkne, scedíme ho a krátce prohněteme.
- Z osoleného zelí pak začneme nabírat po hrstech a vymačkávat z něj zbývající tekutinu co nejvíce to jde.
- Osolenou cibuli a papriku rovněž vymačkáme.
- Do velké mísy dáme cukr s octem a zalijeme vodou. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
- Do octové směsi vložíme prolisované zelí, cibuli i papriku a dobře promícháme.
- Zeleninu pod octovou směsí přitlačíme a necháme několik hodin, ideálně přes noc v lednici.
- Následující den naplníme do čistých zavařovacích sklenic, důkladně zavíčkujeme a sterilujeme, jak jsme zvyklí