Maďarská čalamáda ze zelí

Maďarská čalamáda ze zelí
Příprava: 20 minut Počet porcí: 1

Zelný salát (maďarsky se říká csalamádé) je jednou z nejlepších salátových příloh, kterou si můžete dát nejčastěji k masovým pokrmům. Je to lehce křupavá a velmi chutná lahůdka, která se připravuje již po dlouhá léta.

Ingredience:

Na čalamádu:

  • 1 000 gramů bílého zelí
  • 4 červené cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 lžičky soli (může být i mořská)

Na zálivku:

  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 4 lžíce (10%) bílého octa
  • 2 hrnky studené vody

Postup:

  • Zelí nakrájíme na velmi tenké plátky.
  • Takto nakrájené zelí dáme do velké mísy. Přisypeme 2 lžičky soli a promícháme.
  • Červenou cibuli a papriku nakrájíme na hodně tenké plátky. Posypeme špetkou soli.
  • Odložíme na 30 minut, aby mohla sůl pracovat a zelenina pustila přebytečnou tekutinu.
  • Když zelí změkne, scedíme ho a krátce prohněteme.
  • Z osoleného zelí pak začneme nabírat po hrstech a vymačkávat z něj zbývající tekutinu co nejvíce to jde.
  • Osolenou cibuli a papriku rovněž vymačkáme.
  • Do velké mísy dáme cukr s octem a zalijeme vodou. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
  • Do octové směsi vložíme prolisované zelí, cibuli i papriku a dobře promícháme.
  • Zeleninu pod octovou směsí přitlačíme a necháme několik hodin, ideálně přes noc v lednici.
  • Následující den naplníme do čistých zavařovacích sklenic, důkladně zavíčkujeme a sterilujeme, jak jsme zvyklí
Domácí maďarský zelný salát.
Zdroj: (https://myreillerecipes.com
Komentáře
  1. Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.