Maďarská čalamáda ze zelí

Maďarská čalamáda ze zelí
Příprava: 20 minut Počet porcí: 1

Zelný salát (maďarsky se říká csalamádé) je jednou z nejlepších salátových příloh, kterou si můžete dát nejčastěji k masovým pokrmům. Je to lehce křupavá a velmi chutná lahůdka, která se připravuje již po dlouhá léta.

Ingredience:

Na čalamádu:

  • 1 000 gramů bílého zelí
  • 4 červené cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 lžičky soli (může být i mořská)

Na zálivku:

  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 4 lžíce (10%) bílého octa
  • 2 hrnky studené vody

Postup:

  • Zelí nakrájíme na velmi tenké plátky.
  • Takto nakrájené zelí dáme do velké mísy. Přisypeme 2 lžičky soli a promícháme.
  • Červenou cibuli a papriku nakrájíme na hodně tenké plátky. Posypeme špetkou soli.
  • Odložíme na 30 minut, aby mohla sůl pracovat a zelenina pustila přebytečnou tekutinu.
  • Když zelí změkne, scedíme ho a krátce prohněteme.
  • Z osoleného zelí pak začneme nabírat po hrstech a vymačkávat z něj zbývající tekutinu co nejvíce to jde.
  • Osolenou cibuli a papriku rovněž vymačkáme.
  • Do velké mísy dáme cukr s octem a zalijeme vodou. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
  • Do octové směsi vložíme prolisované zelí, cibuli i papriku a dobře promícháme.
  • Zeleninu pod octovou směsí přitlačíme a necháme několik hodin, ideálně přes noc v lednici.
  • Následující den naplníme do čistých zavařovacích sklenic, důkladně zavíčkujeme a sterilujeme, jak jsme zvyklí
Domácí maďarský zelný salát.
Zdroj: (https://myreillerecipes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.