Takový recept na gulášovou polévku s vepřovým masem krásně provoní celý váš dům a v zimě je ideální pro zahřátí zmrzlého těla, ale i skvělým pomocníkem při nachlazení. Tento druh pokrmu se v Rumunsku vždy nazývá „tocana“ nebo lépe „tocana de…“, což znamená „guláš z…“ a tečky mohou být naplněny jakýmkoli druhem masa nebo zeleniny, na který si vzpomenete. Náš je doplněn vepřovým a brambory a je opravdu fantastický. Například jako předkrm před nějakým tímto receptem na rychlý oběd.
Co budeme potřebovat
- 500 g vepřového masa (např. celé vepřové kýty)
- 1 lžíce sádla
- 500 g cibule
- 200 g mrkve
- 3-4 bobkové listy
- 1 ½ lžičky sladké papriky
- ½ lžičky pálivé papriky (ne uzené)
- ½ lžičky sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného oregana
- 250 ml vývaru
- 250 ml horké vody
- 500 g brambor
- 2 červené papriky
- jemná mořská sůl
- mletý černý pepř
Postup
- Vepřové maso nakrájejte na malé kostky.
- Asi 1/3 sádla nebo oleje rozehřejte ve velkém hrnci.
- Smažte vepřové maso, dokud nezhnědne, to by mělo trvat asi 7-8 minut na dávku.
- Hrnec nepřeplňujte a mezi jednotlivými dávkami přidejte více tuku.
- Na cibuli si schovejte malé množství tuku.
- Vyjměte maso z hrnce a přidejte zbývající sádlo nebo olej, cibuli a mrkev.
- Vařte, dokud cibule nezměkne a nebude pěkně zbarvená a měkká, asi 5-6 minut.
- Přidejte bobkové listy, oba druhy mleté papriky a sušené bylinky.
- Dobře míchejte.
- Vepřové kostky vraťte do hrnce.
- Přidejte vývar a horkou vodu. Hrnec přikryjeme, přivedeme k varu, stáhněte teplotu a duste asi 20 minut.
- Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory na větší kousky.
- Papriky nakrájejte na plátky.
- Obojí přidejte do hrnce, zakryjte a pokračujte ve vaření vepřového masa asi 45–50 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké a maso se nerozpadá.
- Nezapomeňte čas od času gulášovou polévku s vepřovým masem zamíchat a přidat malé množství vody, pokud se vám zdá, že je příliš hustá.
- Pokud maso není dostatečně měkké, prodlužte dobu vaření a kontrolujte každých pět minut, dokud se nerozpadá.
- Chuť dolaďte čerstvě mletým černým pepřem a případně dosolte.