Tento recept na segedínský guláš je sice o něco tučnější, ale o nic méně lahodný! Vyzkoušejte jeho delikátní chuť.
Co budeme potřebovat
- 500 g vepřového masa
- 500 g vepřového bůčku
- 180 g slaniny
- 400 g cibule
- 810 g kysaného zelí
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 2 kostky zeleninového bujonu
- 1-2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžičky papriky
- ½ lžičky kmínu
- 2 bobkové listy
- 5 plodů jalovce
- 5 lžic zakysané smetany
- 300 g brambor
- 500-600 ml vody
Postup
- Maso a bůček omyjte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kostky asi 2,5 cm.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky. Plátky slaniny nakrájejte podélně a poté na malé kousky.
- V hrnci rozehřejte olej, přidejte slaninu a kostky masa a bůčku a opečte je.
- Přidejte cibuli a česnek, promíchejte a opékejte asi 5 minut.
- Smíchejte rajčatový protlak s přísadami a přidejte vodu do hrnce. Navrch přidáme zeleninu, dále přidáme sůl, cukr, papriku, kmín, bobkové listy a jalovce. Dobře promíchejte, přiveďte k varu a stáhněte teplotu na středně nízkou.
- Guláš necháme vařit 50 minut. Čas od času maso zkontrolujte a v případě potřeby doplňte odpařenou vodu.
- Ke guláši přidejte kysané zelí a zakysanou smetanu, dobře promíchejte ingredience a nechte ještě 25 minut vařit.
- Brambory oloupeme a nastrouháme do guláše pomocí struhadla s jemnými otvory.
- Za stálého míchání vařte další dvě minuty a vypněte teplo.
- Odstraňte bobkové listy a jalovce a okořeňte podle své chuti.
- Segedínský guláš podávejte s vařeným bramborem nebo knedlíkem.