Tak tuhle delikatesu prostě musíte vyzkoušet! Kořeněná omáčka s proužky vepřového masa, rajčaty a paprikou servírovaná s rýží vás nadchne.
Ingredience
- 800 g vepřové plece bez kosti, nakrájené na podlouhlé kusy 1 cm x 3 a ½ cm
- 200 g uzeného vepřového bůčku nebo špeku (bez kůže), nakrájeného na malé kostky, asi 1 cm
- 350 g dlouhozrnné rýže, opláchnuté
- 2 střední cibule, oloupané a nasekané
- 1 lžička soli (více podle chuti)
- 1 lžička maďarské sladké papriky
- 3 špetky mletého pepře
- 3 stroužky česneku, oloupané a nasekané
- 2 střední rajčata, oloupaná a nakrájená na velmi malé kousky (nebo rozmixovaná na hladkou pastu pomocí ponorného mixéru)
- 1 maďarská žlutá paprika, zbavená jádřinců a nakrájená na velmi malé kousky (nebo rozmixovaná na hladkou pastu pomocí ponorného mixéru)
- 1 svazek čerstvé petrželky, nasekané
- 250 g zakysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
Postup
- Přidejte kousky vepřového bůčku nebo špeku do velkého hrnce a nechte opékat na středním plameni, dokud maso nebude zlatohnědé a křupavé, asi 8-10 minut.
- Až budete připraveni, odeberte kousky bůčku nebo špeku děrovanou lžící a dejte stranou do malé misky.
- Přepálený tuk uchovávejte na pánvi.
- Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a na rozpáleném tuku ji restujte, dokud nezesklovatí, asi 6-8 minut.
- Přidejte vepřové maso a opékejte, dokud není lehce opečené, asi 4-5 minut.
- Snižte plamen na středně nízky a vmíchejte papriku, lisovaný česnek, malé kousky rajčat a žluté papriky, sůl a čerstvě mletý pepř.
- Přidejte ½ šálku vody, položte na hrnec poklici a nechte vařit, dokud vepřové maso nezměkne, asi 1 hodinu a 15 minut.
- Zatímco se maso vaří, připravte si rýži.
- Rýži propláchněte ve studené tekoucí vodě a poté dobře sceďte.
- Přidejte rýži do malého hrnce a zalijte 2 a ½ šálky studené osolené vody.
- Přiklopte poklicí a přiveďte vodu k varu, poté stáhněte plamen na velmi nízkou teplotu a pokračujte ve vaření asi 15 minut, dokud rýže není měkká, ale ne kašovitá.
- Poté vypněte sporák, sejměte pokličku a nechte rýži 15 minut vychladnout.
- Dokončete omáčku.
- Ve hrnci smíchejte zakysanou smetanu a mouku.
- Ohřejte na středně vysoké teplotě a nechte omáčku zhoustnout do krémové konzistence při mírném varu 1–2 minuty.
- Ochuťte omáčku solí a pepřem a v případě potřeby přidejte další.
- Tokáň a rýži naservírujte vedle sebe na talíř a ozdobte křupavými kousky vepřového bůčku a nasekanou petrželkou.