Víte, co jsou to makaróny?
Jak se odlišují od ostatních těstovin a jak se vyrábějí?
Pojďme si představit těstoviny makaróny, jejich výrobu, nutriční hodnoty a známý recept makaróny se sýrem!
Co jsou to makaróny?
Jedná se nejčastěji o druh semolinových těstovin pocházející z Itálie. Těstoviny mají podlouhlý silnější a dutý tvar. Semolinové těstoviny jsou vyrobeny z pšeničné krupice – semoliny, která je umleta z kvalitní tvrdozrnné pšenice, která se vyznačuje vyšším podílem bílkoviny lepku a nižším glykemickým indexem.
Jak se makaróny vyrábí?
Těsto se vyrábí ručně nebo pomocí mixéru. Těsto se hněte, dokud nedosáhne správné konzistence, a poté se protlačí nebo vytlačí skrz kovový kotouč s otvory (matrici). K výrobě dutých těstovin jako jsou makarony nebo penne, je zapotřebí speciální typ výrobníku těstovin. Tvar otvorů v matrici určuje tvar těstovin. Pro špagety má raznice kulaté otvory; u makaronů vytlačuje matrice těstoviny a zanechává uprostřed velký dutý otvor. Jakmile vytlačené těstoviny dosáhnou správné délky, nařežou se ostrými čepelemi, které rotují pod raznicí. Těstoviny pak procházejí velkými sušičkami, které cirkulují horký, vlhký vzduch, aby se těstoviny pomalu sušily.
Jaká je výhoda semolinových těstovin?
Těstoviny ze semoliny jsou v porovnání s klasickými těstovinami mnohem kvalitnější. Nerozvařují se, jsou chutnější, mají hezčí barvu a i po uvaření si dlouho uchovávají svou pevnou strukturu.
Nutriční hodnoty makaronů ve 100 g
Významné látky a energie | Semolinové makaróny sušené | Semolinové makaróny vařené | Vaječné makaróny sušené | Vaječné makaróny vařené |
Energie | 1447 kJ | 560 kJ | 1503 kJ | 545 kJ |
Voda | 12 % | 66 % | 12,1 % | 66 % |
Sacharidy | 70,4 g | 27,2 g | 75,5 g | 29,2 g |
Vláknina | 3,8 g | 1,5 g | 2,9 g | 1,2 g |
Tuky | 11,8 g | 4,6 g | 9,9 g | 3,8 g |
Bílkoviny | 1,3 g | 0,5 g | 2,1 g | 0,8 g |
Minerální látky | 0,6 g | 0,2 g | 0,4 g | 0,2 g |
Kde koupit makaróny?
Makaróny můžete zakoupit v téměř každém obchodě a jsou k dostání v několika druzích od různých výrobců. Najdete je v oddělení těstovin.
Výživové údaje makarónů značky Panzani
Energetická hodnota 1531 kJ, energetická hodnota 361 kcal, tuky 2 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,4 g, sacharidy 72 g, z toho cukry 3,7 g, bílkoviny 12 g, sůl 0 g.
Jak uvařit makaróny?
Makarony uvařte ve vroucí osolené vodě jen několik minut (počet minut najdete na každém balení); nejlepší je těstoviny ihned prolít omáčkou, aby se po uvaření nelepily. Pokud po jejich uvaření nemáte po ruce žádnou omáčku, pokapejte těstoviny trochou másla nebo olivového oleje.
Použití makaronů v kuchyni
Makaróny se perfektně hodí k jakýmkoli omáčkám. Vyzkoušet je můžete s rajčatovou omáčkou na způsob špaget pomodoro, se špenátem, sýrovými omáčkami nebo třeba s masem a přelité sosem. Hodí se i na zapékání na způsob šunkofleků, ale nejvíce jsou známé v receptu mac and cheese nebo-li makaróny se sýrem.
Recepty s makaróny
- Pomodoro makaróny (s rajčatovou omáčkou)
- Špenátové těstoviny s nivou
- Sýrové makaróny zapečené se šunkou
- Milánská omáčka s těstovinami
Makaróny se sýrem – recept
Připravte si lahodné a tak slavné mac and cheese! Není to nic složitého a pochutná si na nich celá rodina!
Budete potřebovat:
- 450 g sušených makarónů
- 1/2 hrnku másla
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1,5 hrnku plnotučného mléka
- 4 hrnky strouhaného sýra čedar
- 2 hrnky strouhaného sýra Gruyere (nebo ementálu)
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/4 lžičky sladké papriky
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte zapékací mísu máslem. Dejte stranou.
- Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou. Přidejte sušené těstoviny a vařte o 1 minutu méně, než je uvedeno na obalu. Sceďte a pokapejte trochou olivového oleje, aby se nelepily.
- Zatímco se voda vaří, nastrouhejte sýry a promíchejte, aby se promíchaly, a poté rozdělte na tři hromádky. Přibližně 3 hrnky na omáčku, 1,5 hrnku mezi těstoviny a 1,5 hrnku na posypání těstovin.
- V hrnci rozpusťte máslo. Přisypte mouku a šlehejte, dokud se nespojí. Směs bude vypadat jako mokrý písek. Za stálého míchání vařte asi 1 minutu.
- Pomalu přilévejte asi 2 hrnky mléka, dokud nebude směs hladká. Za stálého míchání pomalu přilévejte zbývající mléko, dokud omáčka nebude hladká a vařte dokud řádně nezhoustne.
- Sejměte z plotny a vmíchejte koření a 1,5 hrnku sýra a míchejte, dokud se nerozpustí. Vmíchejte další 1,5 hrnku sýra a opět míchejte, dokud se nerozpustí a omáčka nebude hladká.
- Ve velké míse smíchejte scezené těstoviny se sýrovou omáčkou a promíchejte, aby se spojily. Polovinu těstovinové směsi vložte do připraveného pekáčku. Navrch dejte 1,5 hrnku strouhaného sýra a navrch dejte zbývající směs těstovin.
- Nakonec vršek posypte posledním 1,5 hrnku sýra a pečte 15 minut dozlatova.
Podívejte se na videorecept na přípravu snadných a tak výborných makarónů se sýrem:
Jistě každý již slyšel název mac and cheese nebo makaróny se sýrem. Nyní už víte, co je to za druh těstovin a jak si takový pokrm doma připravit.
Doufáme, že jste se o tomto druhu těstovin dozvěděli dostatek zajímavých informací. Podělte se s námi v komentářích, jaké těstoviny jsou vaše nejoblíbenější a jak si je připravujete. 🙂