Maková bábovka s citronem

Maková bábovka s citronem
Příprava: 30 minut Vaření: 75 minut Počet porcí: 8

Jednoduchý makovec s příchutí citronu rozpohybuje vaše chuťové pohárky a potěší i vaše blízké a přátelé. Je to ideální moučník ke kávě či odpolednímu čaji.

Ingredience:

Na těsto:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1/4 hrnku máku
  • 1 hrnek podmáslí
  • jemně strouhaná kůra z 3 chemicky neošetřených citronů
  • 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 hrnek změklého másla
  • 1 a 1/4 hrnku krystalového cukru
  • 3 vejce velikosti L

Na sirup:

  • 1/4 hrnku vody
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 1 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Na glazuru:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 175°C a pečící formu vystříkáme kuchyňským sprejem. Posypeme moučkovým cukrem, aby byla pokryta celá plocha.
  • V misce smícháme mouku, mák, jedlou sodu i sůl a odložíme na stranu.
  • Do jiné misky dáme podmáslí, citronovou kůru i šťávu a rovněž postavíme stranou.
  • Připravíme si nádobu z kuchyňského robota a vhodíme do ní máslo s cukrem. Nasadíme na základnu a pomocí pádla šleháme na střední rychlost po dobu cca 4 – 5 minut, aby byla směs pěkně napěněná.
  • Po jednom zašleháme vejce a seškrábneme zbytky těsta ze stěn nádoby. Přepneme na nízkou rychlost a po částech přisypáváme směs mouky a střídáme se směsí z podmáslí.
  • Jakmile máme vše zpracováno, odlepíme gumovou špachtlí kousky těsta od stěn nádoby a znovu zamícháme.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 65 – 75 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby a odložíme na mřížku zhruba na 30 minut.
  • Mezitím dáme do hrnce vosu, přisypeme cukr a přivedeme k varu. Poté odstavíme a vmícháme citronovou šťávu.
  • Na pracovní plochu dáme velký plech, postavíme na něj mřížku, vyklopíme na ní buchtu a velmi pomalu přelijeme hotovým sirupem, aby se vsákl.
  • Nakonec smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou, aby vznikla hladká hustá směs, a tou pak ozdobíme moučník. Počkáme cca 30 minut, než poleva zatuhne.
Skvělá buchta plná máku.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.