Jednoduchý makovec s příchutí citronu rozpohybuje vaše chuťové pohárky a potěší i vaše blízké a přátelé. Je to ideální moučník ke kávě či odpolednímu čaji.
Ingredience:
Na těsto:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1/4 hrnku máku
- 1 hrnek podmáslí
- jemně strouhaná kůra z 3 chemicky neošetřených citronů
- 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 hrnek změklého másla
- 1 a 1/4 hrnku krystalového cukru
- 3 vejce velikosti L
Na sirup:
- 1/4 hrnku vody
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 1 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Na glazuru:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 175°C a pečící formu vystříkáme kuchyňským sprejem. Posypeme moučkovým cukrem, aby byla pokryta celá plocha.
- V misce smícháme mouku, mák, jedlou sodu i sůl a odložíme na stranu.
- Do jiné misky dáme podmáslí, citronovou kůru i šťávu a rovněž postavíme stranou.
- Připravíme si nádobu z kuchyňského robota a vhodíme do ní máslo s cukrem. Nasadíme na základnu a pomocí pádla šleháme na střední rychlost po dobu cca 4 – 5 minut, aby byla směs pěkně napěněná.
- Po jednom zašleháme vejce a seškrábneme zbytky těsta ze stěn nádoby. Přepneme na nízkou rychlost a po částech přisypáváme směs mouky a střídáme se směsí z podmáslí.
- Jakmile máme vše zpracováno, odlepíme gumovou špachtlí kousky těsta od stěn nádoby a znovu zamícháme.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 65 – 75 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby a odložíme na mřížku zhruba na 30 minut.
- Mezitím dáme do hrnce vosu, přisypeme cukr a přivedeme k varu. Poté odstavíme a vmícháme citronovou šťávu.
- Na pracovní plochu dáme velký plech, postavíme na něj mřížku, vyklopíme na ní buchtu a velmi pomalu přelijeme hotovým sirupem, aby se vsákl.
- Nakonec smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou, aby vznikla hladká hustá směs, a tou pak ozdobíme moučník. Počkáme cca 30 minut, než poleva zatuhne.