Úžasná elegantní bábovka, která je božsky vláčná a má spoustu živé chuti z čerstvé citronové kůry. Je ozdobena sladkou citronovou polevou, což konečný výsledek ještě zlepšuje. Ideální pro každou příležitost!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 3 lžíce máku
- 2 šálky krystalového cukru
- ½ šálku citronové kůry
- 1 šálek másla pokojové teploty
- 1 šálek podmáslí
- 4 velká vejce
Na polevu:
- 1 šálek moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané
- 1 až 2 lžíce mléka (nebo tolik, kolik je potřeba)
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Formu na bábovku o objemu 2,84 litru vydatně postříkejte olejem ve spreji a dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a mák.
- Dejte stranou.
- Do mísy vašeho mixéru přidejte cukr a citronovou kůru.
- Pomocí šlehacího nástavce šlehejte cukr s kůrou několik minut, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte máslo a šlehejte, dokud není směs světlá a nadýchaná, asi 4 minuty.
- Dále přidejte podmáslí a vejce a dobře mixujte asi 2 až 3 minuty, dokud nebude směs hladká.
- Přidejte polovinu moučné směsi do mixéru a mixujte, dokud se vše dobře nespojí.
- Poté přidejte zbývající mouku a pokračujte v míchání, dokud se vše dobře nespojí.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Pečte 55 až 65 minut nebo dokud párátko zapíchnuté doprostřed formy nevyjde čisté.
- Zatímco se bábovka peče, připravte si citronovou polevu vyšleháním moučkového cukru spolu s citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
- Poleva musí být docela tekutá, takže podle potřeby přidávejte po lžících mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Vyjměte bábovku z trouby a nechte ji 10 minut uležet ve formě.
- Je-li to nutné, přejeďte nožem po stranách bábovky a poté bábovku překlopte na dortový podnos.
- Bábovku nechte asi 10 až 20 minut trochu vychladnout.
- Bábovku pokapejte citronovou polevou, nakrájejte na plátky a podávejte.