Maková bábovka s citronovou polevou

Maková bábovka s citronovou polevou
Příprava: 20 minut Vaření: 65 minut Počet porcí: 10

Úžasná elegantní bábovka, která je božsky vláčná a má spoustu živé chuti z čerstvé citronové kůry. Je ozdobena sladkou citronovou polevou, což konečný výsledek ještě zlepšuje. Ideální pro každou příležitost!

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce máku
  • 2 šálky krystalového cukru
  • ½ šálku citronové kůry
  • 1 šálek másla pokojové teploty
  • 1 šálek podmáslí
  • 4 velká vejce

Na polevu:

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané
  • 1 až 2 lžíce mléka (nebo tolik, kolik je potřeba)

Postup

  • Předehřejte troubu na 175°C.
  • Formu na bábovku o objemu 2,84 litru vydatně postříkejte olejem ve spreji a dejte stranou.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a mák.
  • Dejte stranou.
  • Do mísy vašeho mixéru přidejte cukr a citronovou kůru.
  • Pomocí šlehacího nástavce šlehejte cukr s kůrou několik minut, dokud se dobře nespojí.
  • Přidejte máslo a šlehejte, dokud není směs světlá a nadýchaná, asi 4 minuty.
  • Dále přidejte podmáslí a vejce a dobře mixujte asi 2 až 3 minuty, dokud nebude směs hladká.
  • Přidejte polovinu moučné směsi do mixéru a mixujte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Poté přidejte zbývající mouku a pokračujte v míchání, dokud se vše dobře nespojí.
  • Nalijte těsto do připravené formy.
  • Pečte 55 až 65 minut nebo dokud párátko zapíchnuté doprostřed formy nevyjde čisté.
  • Zatímco se bábovka peče, připravte si citronovou polevu vyšleháním moučkového cukru spolu s citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
  • Poleva musí být docela tekutá, takže podle potřeby přidávejte po lžících mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  • Vyjměte bábovku z trouby a nechte ji 10 minut uležet ve formě.
  • Je-li to nutné, přejeďte nožem po stranách bábovky a poté bábovku překlopte na dortový podnos.
  • Bábovku nechte asi 10 až 20 minut trochu vychladnout.
  • Bábovku pokapejte citronovou polevou, nakrájejte na plátky a podávejte.
Bábovka z máku a citronu na talíři.
www.jocooks.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.