Maková bábovka se zakysanou smetanou

Maková bábovka se zakysanou smetanou
Příprava: 40 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 10

Tento lahodný recept na bábovku s mákem a nádechem citronu a zakysané smetany přinese do vaší kuchyně kus jara. Sladká, citrónová a vláčná bábovka se snadno připravuje z několika ingrediencí a chutná úžasně.

Co budeme potřebovat

  • 360 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce máku
  • 80 g másla
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 1/2 lžičky citronové kůry
  • 70 ml čerstvé citronové šťávy
  • 4 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany (může nahradit obyčejným řeckým jogurtem)

Na polevu

  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 200 g moučkového cukru

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Vymažte formu na bábovku.
  • Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a mák.
  • Vyšlehejte máslo a cukr.
  • Přidejte vejce.
  • Smíchejte citronovou kůru, vanilku, citronovou šťávu a rostlinný olej, dokud se důkladně nespojí.
  • Do citronové směsi střídavě přidávejte mouku a zakysanou smetanu. Těsto bude poměrně husté.
  • Těsto nalijte do připravené formy. Pečte 40-50 minut.
  • Vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě.
  • Poté vyjměte z formy a ochlaďte. Jakmile je maková bábovka teplá na dotek, lehce ji přikryjte igelitem a nechte úplně vychladnout. (Tento malý trik pomáhá udržet bábovku vláčnou!)
  • Po vychladnutí polejte citronovou polevou. Všechny ingredience spolu vyšlehejte. Konzistence by měla být tekutá, ale hustá, skoro jako sirup.
Nádherně nadýchaná a vláčná bábovka přelita hustou polevou z citronu.
Zdroj: buttermilkbysam.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.