Maková buchta s citronem a tvarohem

Maková buchta s citronem a tvarohem
Příprava: 30 minut Vaření: 75 minut Počet porcí: 12

Lehká, citronová buchta plná křupavého máku, je naprosto luxusní! S čerstvým citronovým tvarohem se jedná o opravdovou pochoutku, kterou musíte vyzkoušet.

Ingredience

  • 1 a 3/4 šálku hladké mouky
  • 2 lžíce máku
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 šálek plnotučného řeckého jogurtu
  • 3/4 šálku krystalového cukru
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1/2 šálku citronového tvarohu (viz níže)
  • 2 velká vejce
  • kůra z 1 citronu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Na citronovou polevu:

  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy

Na citronový tvaroh:

  • žloutky ze 4 vajec
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/3 šálku čerstvé citronové šťávy
  • kůra ze 3 citronů
  • 6 lžíc másla, pokojové teploty

Postup                                       

  1. Nejprve si připravte citronový tvaroh.
  2. Připravte si vodní lázeň.
  3. Do horního hrnce dejte vaječné žloutky, cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru a vyšlehejte do hladka.
  4. Pokračujte ve šlehání asi 10 minut, nebo dokud směs nezhoustne.
  5. Odstraňte z tepla a vmíchejte máslo po 1 lžíci, dokud se dobře nespojí.
  6. Před použitím nechte vychladnout a poté vložte alespoň na 2 hodiny do chladničky.
  7. Předehřejte troubu na 175°C a nastříkejte boky formy o rozměrech 23 x 13 cm nepřilnavým sprejem na vaření a poté vyložte pečícím sprejem.
  8. Ve střední misce rozšlehejte mouku, mák, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  9. Dejte stranou.
  10. V samostatné velké misce smíchejte jogurt, cukr, vejce, citronovou kůru, vanilku, olej a citronový tvaroh.
  11. Nasypte suché přísady do mokré směsi a míchejte, dokud se vše krásně nespojí.
  12. Nalijte těsto do připravené formy a pečte 50 minut, nebo dokud není střed propečený.
  13. Mezitím si připravte polevu smícháním cukru a citronové šťávy v malem hrnci.
  14. Přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí, asi 2 minuty.
  15. Když je buchta upečená, nechte ji asi 15 minut vychladnout a poté ji převraťte.
  16. Otočte buchtu pravou stranou nahoru a dřevěnou špejlí propíchejte otvory po celé buchtě.
  17. Nalijte polevu na vrch a nechte ji vsáknout.
  18. Před nakrájením nechte asi 20 minut sedět.
Citronová buchta s mákem a domácím citronovým tvarohem na prkýnku.
www.thefeedfeed.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.