Lehká, citronová buchta plná křupavého máku, je naprosto luxusní! S čerstvým citronovým tvarohem se jedná o opravdovou pochoutku, kterou musíte vyzkoušet.
Ingredience
- 1 a 3/4 šálku hladké mouky
- 2 lžíce máku
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1 šálek plnotučného řeckého jogurtu
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1/2 šálku citronového tvarohu (viz níže)
- 2 velká vejce
- kůra z 1 citronu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Na citronovou polevu:
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
Na citronový tvaroh:
- žloutky ze 4 vajec
- 1/2 šálku cukru
- 1/3 šálku čerstvé citronové šťávy
- kůra ze 3 citronů
- 6 lžíc másla, pokojové teploty
Postup
- Nejprve si připravte citronový tvaroh.
- Připravte si vodní lázeň.
- Do horního hrnce dejte vaječné žloutky, cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru a vyšlehejte do hladka.
- Pokračujte ve šlehání asi 10 minut, nebo dokud směs nezhoustne.
- Odstraňte z tepla a vmíchejte máslo po 1 lžíci, dokud se dobře nespojí.
- Před použitím nechte vychladnout a poté vložte alespoň na 2 hodiny do chladničky.
- Předehřejte troubu na 175°C a nastříkejte boky formy o rozměrech 23 x 13 cm nepřilnavým sprejem na vaření a poté vyložte pečícím sprejem.
- Ve střední misce rozšlehejte mouku, mák, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Dejte stranou.
- V samostatné velké misce smíchejte jogurt, cukr, vejce, citronovou kůru, vanilku, olej a citronový tvaroh.
- Nasypte suché přísady do mokré směsi a míchejte, dokud se vše krásně nespojí.
- Nalijte těsto do připravené formy a pečte 50 minut, nebo dokud není střed propečený.
- Mezitím si připravte polevu smícháním cukru a citronové šťávy v malem hrnci.
- Přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí, asi 2 minuty.
- Když je buchta upečená, nechte ji asi 15 minut vychladnout a poté ji převraťte.
- Otočte buchtu pravou stranou nahoru a dřevěnou špejlí propíchejte otvory po celé buchtě.
- Nalijte polevu na vrch a nechte ji vsáknout.
- Před nakrájením nechte asi 20 minut sedět.