Maková buchta s krémem z mascarpone

Maková buchta s krémem z mascarpone
Příprava: 40 minut Vaření: 55 minut Počet porcí: 10

Tento moučník má luxusní chuť i texturu a zajisté si ho oblíbíte. Kombinace těsta z máku a vanilky a lahodného krému z mascarpone je prostě nezapomenutelná!

Ingredience

Na těsto:

  • 1 vanilkový lusk
  • 2/3 šálku mléka
  • 2/3 šálku máku
  • 1 a 2/3 šálku dortové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 170 g másla pokojové teploty
  • 1 šálek cukru
  • 4 bílky pokojové teploty
  • špetka soli
  • 1/4 šálku cukru

Na krém:

  • 230 g mascarpone
  • 3 – 4 lžičky moučkového cukru podle chuti
  • 1/3 šálku smetany ke šlehání deluxe
  • kapka vanilkového extraktu

Postup

  1. Na krém jemně ušleháme mascarpone a cukr, dokud se nespojí.
  2. Přidáme smetanu a vanilku a mícháme, dokud nebude směs hladká a trochu zhoustlá.
  3. Pozor, nepřemixujeme, nebo se mascarpone začne rozpadat.
  4. Vzniklý krém dáme chladit do ledničky.
  5. Na těsto podélně rozkrojíme vanilkový lusk.
  6. Svaříme mléko s vanilkovým luskem.
  7. Mák dáme do misky a zalijeme mlékem povařeným s vanilkovým luskem.
  8. Ochladíme na pokojovou teplotu.
  9. Do mléčné směsi naškrábeme vanilkový lusk.
  10. Předehřejeme troubu na 160°C.
  11. Připravíme si 23 cm kulatou dortovou formu, vymažeme ji máslem, vysypeme moukou a dáme na ni pečící papír.
  12. Dortovou mouku, prášek do pečiva a sůl prosejeme do mísy.
  13. Šleháme máslo, dokud nebude světlé a nadýchané, asi 2 minuty.
  14. Postupně přidáváme 1 šálek cukru a pokračujeme ve šlehání, dokud nebude směs velmi světlá a krémová, asi 5 minut.
  15. Přidáváme po jedné třetině moučnou směs, střídavě s polovinou mléčně-makové směsi a zakončíme moučnou směsí.
  16. Zastavíme mixér těsně před důkladným rozmixováním a jemně dokončíme míchání ručně pomocí gumové stěrky.
  17. Bílky a špetku soli ušleháme na střední rychlost, aby se vytvořily měkké špičky.
  18. Pokračujeme ve šlehání a přidáváme 1/4 šálku cukru, jen po troškách.
  19. Zvýšíme rychlost na vysokou těsně před přidáním posledních pár lžiček cukru.
  20. Šleháme, dokud se nám nevytvoří špičky, které jsou tuhé a lesklé, asi 1 minutu.
  21. Třetinu vyšlehaných bílků zamícháme do těsta.
  22. Pokračujeme v opatrném přidávání zbývajících bílků a jemně promícháme.
  23. Těsto setřeme do připravené formy a pečeme asi 50 – 55 minut, nebo dokud špejle zasunutá do středu nevyjde čistá.
  24. Necháme 10 minut chladit na mřížce.
  25. Obratíme buchtu z formy a necháme úplně vychladnout na mřížce.
  26. Ozdobíme krémem a servírujeme.
Kus dortu z máku, potřený trochou mascarpone krému.
www.pastrystudio.blogspot.com

Máme pro vás i další recepty na závin s mákem na 5 způsobů. Je to perfektní sladká tečka ke kávě.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.