Maková buchta se švestkami

Maková buchta se švestkami
Příprava: 30 minut Vaření: 35 minut Počet porcí: 12

Tento recept je výjimečný tím, že obsahuje nejen výborné švestky, ale také slaďoučkou chuť marcipánu. 

Pusťte se do přípravy!

Ingredience

Těsto:

  • 500 g mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 250 ml mléka (vlažného)
  • 7 g droždí
  • 70–80 g cukru
  • 1 vejce
  • 80 g másla (změkčeného)
  • 3 kapky mandlového extraktu

Náplň: 

  • 200 g mletého máku
  • ½ čajové lžičky skořice
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 100 g cukru
  • 2 velká vejce + 1 vaječný žloutek
  • 150–200 g marcipánu
  • 7 švestek (vypeckovaných a nakrájených na malé kousky)

Rumová poleva:

  • 150 g práškového cukru
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 2 polévkové lžíce rumu 
  • 1 kapka mandlového extraktu

Postup

Těsto: 

  • V míse smíchejte mouku se solí. 
  • Zahřejte mléko, aby bylo vlažné, přidejte cukr, droždí, vejce a mandlový extrakt. Vše promíchejte. 
  • Tuto směs přidejte do mouky a uhněťte těsto. 
  • Po kouscích přidejte máslo a hněťte dalších 5–7 minut. Můžete použít hnětací přístroj. 
  • Těsto by mělo být měkké, hladké a pružné. 
  • Těsto vytvarujte do tvaru koule, potřete trochou oleje a nechte kynout v mírně naolejované, zakryté misce. Velikost těsta by se měla zdvojnásobit. 
  • Máte-li čas, můžete zakrytou misku přes noc uložit do lednice.

Náplň: 

  • V misce smíchejte jemně mletý mák, skořici, rozpuštěné máslo, cukr a rum. 
  • Marcipán nakrájejte na kousíčky a přidejte vejce. Pomocí mixéru vyšlehejte do hladka. Pokud je marcipán příliš hustý, přidejte další žloutek. 
  • Jakmile těsto vykyne, vyválejte jej do velkého obdélníku a natřete na něj makovo-marcipánovou náplň. 
  • Celý povrch posypejte švestkami a stočte do ruličky. 
  • Zoubkovaným nožem nakrájejte roli na 12 kusů a vložte na připravený plech, vyložený pečícím papírem, nařezanou stranou dolů. 
  • Zakryjte a nechte odpočívat 35 minut. 
  • Nyní vložte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte 30–35 minut.
  • Nakonec si připravte polevu smícháním všech ingrediencí a potřete ní moučník.
Švestková buchta s mákem a marcipánem, servírovaná na růžovém talířku.
zdroj: cinnamonandcoriander.com

Vyzkoušejte také recept na litý perník, který je hotový, jedna dvě.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.