Tento recept je výjimečný tím, že obsahuje nejen výborné švestky, ale také slaďoučkou chuť marcipánu.
Pusťte se do přípravy!
Ingredience
Těsto:
- 500 g mouky
- 1 čajová lžička soli
- 250 ml mléka (vlažného)
- 7 g droždí
- 70–80 g cukru
- 1 vejce
- 80 g másla (změkčeného)
- 3 kapky mandlového extraktu
Náplň:
- 200 g mletého máku
- ½ čajové lžičky skořice
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 2 polévkové lžíce rumu
- 100 g cukru
- 2 velká vejce + 1 vaječný žloutek
- 150–200 g marcipánu
- 7 švestek (vypeckovaných a nakrájených na malé kousky)
Rumová poleva:
- 150 g práškového cukru
- 1 polévková lžíce mléka
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1 kapka mandlového extraktu
Postup
Těsto:
- V míse smíchejte mouku se solí.
- Zahřejte mléko, aby bylo vlažné, přidejte cukr, droždí, vejce a mandlový extrakt. Vše promíchejte.
- Tuto směs přidejte do mouky a uhněťte těsto.
- Po kouscích přidejte máslo a hněťte dalších 5–7 minut. Můžete použít hnětací přístroj.
- Těsto by mělo být měkké, hladké a pružné.
- Těsto vytvarujte do tvaru koule, potřete trochou oleje a nechte kynout v mírně naolejované, zakryté misce. Velikost těsta by se měla zdvojnásobit.
- Máte-li čas, můžete zakrytou misku přes noc uložit do lednice.
Náplň:
- V misce smíchejte jemně mletý mák, skořici, rozpuštěné máslo, cukr a rum.
- Marcipán nakrájejte na kousíčky a přidejte vejce. Pomocí mixéru vyšlehejte do hladka. Pokud je marcipán příliš hustý, přidejte další žloutek.
- Jakmile těsto vykyne, vyválejte jej do velkého obdélníku a natřete na něj makovo-marcipánovou náplň.
- Celý povrch posypejte švestkami a stočte do ruličky.
- Zoubkovaným nožem nakrájejte roli na 12 kusů a vložte na připravený plech, vyložený pečícím papírem, nařezanou stranou dolů.
- Zakryjte a nechte odpočívat 35 minut.
- Nyní vložte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte 30–35 minut.
- Nakonec si připravte polevu smícháním všech ingrediencí a potřete ní moučník.
Vyzkoušejte také recept na litý perník, který je hotový, jedna dvě.