Rozinky mají svou specifickou a zcela nezaměnitelnou chuť. Ve většině případů je máme spojené s pečením vánočky, ale jsou skvělé i do různých nádivek. Takový jablečný štrúdl by bez rozinek rozhodně nebyl to pravé ořechové. Právě díky této zajímavé ingredienci, kterou rozinky jednoznačně jsou, jsme zvolili tuto náplň plnou lahodného máku a oblíbených vlašských ořechů.
Ingredience:
- 1 – 2 polévkové lžíce medu
- 1 vaječný bílek
- 4 polévkové lžíce čerstvého másla
- 8 lžic rozinek
- 100 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 250 g mletého máku
Postup:
- Propláchněte rozinky pod tekoucí vodou a dejte je do misky.
- Přelijte je vroucí vodou a nechte 10 – 15 minut odstát.
- Poté vodu slijte a rozinky zatím odložte.
- Mletý mák dejte do misky, také jej zalijte vroucí vodou a nechte tak 40 minut odstát.
- Slijte vodu a zopakujte postup znovu.
- Po druhém odstátí mák sceďte, nechte chvíli okapat a dejte do jiné misky.
- Přisypte moučkový cukr a promíchejte.
- Odložte zatím mák stranou a připravte si pánev.
- Dejte do ní máslo s medem a nechte rozpustit.
- Přidejte mák, promíchejte a nechte prohřát.
- Mezitím si nasekejte vlašské ořechy a spolu s rozinkami je vhoďte k máku.
- Vaječný bílek vyšlehejte dotuha a přidejte k ostatním surovinám na pánvi.
- Důkladně promíchejte a pak odstavte.
- Takto připravená náplň je ihned připravena k použití.