Kdo by si občas rád nedal nějakou dobrou kynutou buchtu, která se bude rozplývat na jazyku a skvěle doplní kávičku po vydatném obědě. Pokud fandíte máku, rozhodně vyzkoušejte tento jednoduchý recept na chutnou makovou náplň vhodnou právě do kynutého pečiva.
Ingredience:
- 3/4 hrnku smetany ke šlehání (ideálně 33 %)
- 1 hrnek mletého máku
- 1/2 hrnku cukru moučka (může být i víc podle chuti)
- Špetka soli
- 1 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/4 hrnku mletého kokosu
Postup:
- Na plotnu si připravíme hrnec střední velikosti a vlijeme do něj smetanu.
- Přivedeme ji na mírném ohni k varu a za stálého míchání postupně přidáme mák, cukr i špetku soli.
- Snížíme trochu teplotu a necháme pomalu vařit.
- Mezitím si v malé misce rozšleháme vejce, přidáme trochu smetanové směsi a důkladně vyšleháme.
- Takhle postupujeme ještě se třemi lžícemi, které vždy pořádně zašleháme.
- Hotovou vaječnou směs přilijeme do smetany s mákem a necháme zhruba 3 – 4 minuty povařit.
- Poté odstavte a přisypte vanilkový cukr. Pečlivě promíchejte.
- Nakonec ještě přisypte kokos a míchejte, dokud není směs hladká.
- Chvíli počkejte, než směs vychladne a uložte jí do lednice, dokud nebudete plnit těsto.
- Hotová náplň vydrží v lednici 2 – 3 dny.