Makové buchty

Makové buchty

Mák společně s tvarohem je asi nejoblíbenější kombinace na náplň do buchet. Babiččino kynuté těsto a v něm tato náplň, vyvolává vzpomínky na prázdniny na vesnici.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 250 ml mléka
  2. 20 g droždí
  3. 600 g hladké mouky
  4. 2 vejce
  5. 120 g cukru krupice
  6. 100 g másla
  7. Špetka soli

Na makovou náplň

  1. 150 g mletého máku
  2. 250 ml mléka
  3. 60 g cukru krupice
  4. Lžička skořice
  5. 50 g rybízové marmelády
  6. Lžíce šťávy z citronu

Na tvarohovou náplň

  1. 250 g tučného tvarohu
  2. Vejce
  3. Rozinky namočené v rumu
  4. 50 g moučkového cukru
  5. Vanilkový cukr

Postup

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zasypeme trochou mouky
  2. Na 10 minut odložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek
  3. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, cukr a promícháme
  4. Když se ingredience spojí, přidáme máslo a sůl
  5. Hotový kvásek do směsi vylijeme a zpracujeme lepivé těsto
  6. Pokud těsto lepí příliš, přidáme trouchu mouky
  7. Hotové těsto přikryjeme a necháme kynout, alespoň hodinu
  8. Mezitím si připravíme náplň
  9. Do hrnce dáme mák, mléko a cukr
  10. Směs v hrnci začneme pomalu zahřívat na střední teplotu a mícháme
  11. Vaříme přibližně po dobu 10 minut
  12. Mák se musí pořádně provařit, aby nebyla náplň suchá
  13. Když je maková směs uvařená, sundáme hrnec z tepla a přidáme zbylé přísady
  14. Promícháme a necháme vychladnout
  15. Na duhou náplň smícháme rozinky s tvarohem, cukry a vejcem a promícháme
  16. Když je těsto vykynuté, znovu ho na prohněteme a začneme z něj ukrajovat kousky těsta
  17. Ty vytvarujeme do placičky
  18. Doprostřed každé placky dáme trochu tvarohové náplně a trochu makové náplně
  19. Placičky zabalíme, tak aby náplň nemohla vytéct, a dáme do vymazaného pekáče
  20. Když je pekáč naplněný necháme ho asi 30 minut odstát, aby buchty znovu nakynuly
  21. Buchty poté potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby
  22. V troubě pečeme na 180 stupňů asi 30 minut
  23. Upečené buchty potřeme směsí rozpuštěného másla a zbylého rumu z rozinek
  24. Podáváme studené a posypané cukrem
Buchty plněné makovo-tvarohovou náplní a posypané cukrem.
Zdroj: i.pinimg.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.