Tradiční německé cukroví, ve kterém se prolíná chuť marcipánu, máku a švestkových povidel.
Ingredience:
- 350 g marcipánu
- 150 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 200 g hladké mouky
- 50 g kukuřičného škrobu
- 50 g mletého máku
- 1 vejce
- 1/4 čajové lžičky mandlové esence
- špetka soli
- 200 g švestkových povidel
- 2 PL rumu
Postup:
- Nastrouhejte 50 gramů marcipánu.
- V mixéru šlehejte máslo s nastrouhaným marcipánem asi 3 minuty.
- Přidejte moučkový cukr, mandlovou esenci a sůl. Šlehejte asi 2 minuty.
- Přidejte vejce a míchejte, dokud se nespojí.
- Smíchejte mouku, kukuřičný škrob a mák.
- Suchou směs přidejte do máslové směsi a míchejte, dokud se nespojí.
- Vypracujte v těsto, která následně zabalte do potravinové fólie a dejte na dvě hodiny do ledničky.
- Předehřejte troubu na 170°C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Vyválejte těsto na tloušťku asi 3-4 mm a vykrajujte kulatým vykrajovátkem cukroví.
- Pečte přibližně 8 minut.
- Když makové cukroví chladne, smíchejte švestková povidla s rumem.
- Zbylý marcipán rozválejte na povrchu posypaném moučkovým cukrem a stejným vykrajovátkem, které jste použili na těsto na sušenky, vykrajujte kolečka.
- Na jedno makové cukroví rozetřete malé množství povidel, položte na ně marcipánové kolečko, na marcipán rozetřete ještě trochu povidel a přiklopte dalším makovým cukrovím.
Myslíte si, že se víno patří k Vánocům především ve své svařené podobě? Mýlíte se, přidat ho můžete i do vínového cukroví.