Tento snadný recept na český makovec s citronovou polevou si zamilujete. Připravte si s námi tento lahodný staromódní dezert úplně od nuly.
Ingredience
Na těsto:
- šálek (130 g) mletého máku
- 1 šálek (200 g) krystalového cukru
- 1 vejce
- ⅓ šálku rostlinného oleje
- 1 a ⅔ šálků (215 g) hladké mouky
- 1 polévková lžíce (13 g) prášku do pečiva
- 1 a ⅓ šálku (320 ml) mléka
Na vysypání plechu:
- máslo
- prosetá strouhanka
Na citronovou polevu:
- 1 a ½ šálku (180 g moučkového cukru) (prosátého)
- 4 lžičky (60 ml) citronové šťávy
Postup
- Před začátkem pečení vymastěte a vysyplte plech.
- Předehřejte troubu na 170 ° C.
- Do velké misky kuchyňského robotu přidejte vejce, rostlinný olej a krystalový cukr.
- Mixujte po dobu 3 minut.
- V samostatné misce rozšlehejte mouku, mák a prášek do pečiva.
- Přidejte je do rozmixované směsi.
- Přidejte mléko a vše promíchejte pomocí mixéru nastaveného na nízkou rychlost, dokud nevznikne polotekuté těsto.
- Nalijte a rovnoměrně rozložte těsto na připravený plech.
- Pečte 30 minut.
- Chcete-li otestovat, zda je makovec hotový, vložte do jeho středu párátko.
- Párátko musí vyjít čisté, nebo s několika přilepenými drobky.
- Upečený makovec odložte stranou.
- Mezitím si připravte hladkou citrónovou polevu.
- Smíchejte prosetý moučkový cukr s čerstvě lisovanou citronovou šťávou.
- Pokapejte makovec citronovou polevou a rozetřete ji lžící.
- Buchtu nechte na plechu úplně vychladnout.
- Nakrájejte a podávejte jako dezert nebo dobrotu ke kávě.