Makovec s citronovou polevou

Makovec s citronovou polevou
Příprava: 15 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 15

Tento snadný recept na český makovec s citronovou polevou si zamilujete. Připravte si s námi tento lahodný staromódní dezert úplně od nuly.

Ingredience

Na těsto:

  • šálek (130 g) mletého máku
  • 1 šálek (200 g) krystalového cukru
  • 1 vejce
  • ⅓ šálku rostlinného oleje
  • 1 a ⅔ šálků (215 g) hladké mouky
  • 1 polévková lžíce (13 g) prášku do pečiva
  • 1 a ⅓ šálku (320 ml) mléka

Na vysypání plechu:

  • máslo
  • prosetá strouhanka

Na citronovou polevu:

  • 1 a ½ šálku (180 g moučkového cukru) (prosátého)
  • 4 lžičky (60 ml) citronové šťávy

Postup                                       

  1. Před začátkem pečení vymastěte a vysyplte plech.
  2. Předehřejte troubu na 170 ° C.
  3. Do velké misky kuchyňského robotu přidejte vejce, rostlinný olej a krystalový cukr.
  4. Mixujte po dobu 3 minut.
  5. V samostatné misce rozšlehejte mouku, mák a prášek do pečiva.
  6. Přidejte je do rozmixované směsi.
  7. Přidejte mléko a vše promíchejte pomocí mixéru nastaveného na nízkou rychlost, dokud nevznikne polotekuté těsto.
  8. Nalijte a rovnoměrně rozložte těsto na připravený plech.
  9. Pečte 30 minut.
  10. Chcete-li otestovat, zda je makovec hotový, vložte do jeho středu párátko.
  11. Párátko musí vyjít čisté, nebo s několika přilepenými drobky.
  12. Upečený makovec odložte stranou.
  13. Mezitím si připravte hladkou citrónovou polevu.
  14. Smíchejte prosetý moučkový cukr s čerstvě lisovanou citronovou šťávou.
  15. Pokapejte makovec citronovou polevou a rozetřete ji lžící.
  16. Buchtu nechte na plechu úplně vychladnout.
  17. Nakrájejte a podávejte jako dezert nebo dobrotu ke kávě.
Koláč z máku nakrájený na talířku a zalitý citronovou polevou.
www.cooklikeczechs.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.